Publicat: 21 Septembrie, 2014 - 17:51

Preşedintele Societăţii Române de Hipertensiune, prof. dr. Maria Dorobanţu, a declarat vineri într-o conferinţă de presă că hipertensiunea arterială este foarte frecventă în România, patru din zece persoane adulte prezentând această afecţiune.

 "Românii află uneori întâmplător că au această afecţiune şi nu sunt convinşi că după ce le scade tensiunea trebuie continuat tratamentul toată viaţa", a spus prof. dr. Maria Dorobanţu.
     Aceasta a atras atenţia  asupra factorilor de risc şi a susţinut că educaţia pentru prevenirea hipertensiunii arteriale ar trebui să înceapă din şcoală.
   "Trebuie să educăm generaţiile tinere să se mişte cât mai mult, să nu se îngraşe, să comunicăm cu producătorii de alimente pentru a reduce cantitatea de sare", a evidenţiat preşedinta Societăţii Române de Hipertensiune.
     Aceasta apreciază că  în şcoli ar trebui făcute ore de educaţie sanitară.
    "În România sunt peste 60% persoane supraponderale şi obeze. Numărul acestora s-a dublat în ultimii 7 ani'', a menţionat Maria Dorobanţu.
     Aceasta a arătat că românii consumă pe zi de  aproximativ de trei ori mai multă sare decât este admis.
     "Românii consumă cam 14-15 grame sare/zi, faţă de 4-6 grame cât ar trebui", a spus  medicul.
    La rândul său conf. dr. Roxana Darabont, secretarul Societăţii Române de Hipertensiune, a spus că potrivit studiilor realizate de societate peste 40% din populaţia României are hipertensiune arterială.
    Conferinţa de presă a avut loc în cadrul Congresului Societăţii Române de Hipertensiune la care participă 100 de speakeri naţionali şi internaţionali, dintre care peste 70 de profesionişti reputaţi ai cardiologiei internaţionale.