Publicat: 7 Octombrie, 2015 - 10:10
Share

În perspectiva Conferinței de la Paris privind schimbările climatice - COP 21, Agenția universitară a Francofoniei se alătură dezbaterilor legate de mediul înconjurător și de schimbările climatice, organizând un Seminar tematic intitulat : « Dunărea, un sistem hidro-social în sânul Europei. Cunoştinţe, practici şi amenajări pentru convieţuirea cu fluviul ». Seminarul va avea loc pe data de 9 octombrie 2015, începând cu ora 09.30, la Villa Noël (Str. Emile Zola, nr.6).

Evenimentul va reuni reprezentanţi ai mediului academic, ai sectorului privat francofon, membri ai corpului diplomatic şi jurnalişti. 

Problematica seminarului reprezintă o actualitate pe plan mondial, pe de o parte datorită priorității  acordate schimbărilor climatice și a consecințelor acestora, iar pe de altă parte prin prisma proiectului DANUBIUS care vizează crearea unei infrastructuri de cercetare – al doilea proiect de anvergură al României după laserul ELI-NP. 
Sunt invitați cercetători francofoni interesați de caracteristicile, de funcționarea și de societățile Dunării, care vor aborda problematica Dunării din perspectiva științelor sociale, fără însă a ignora importanța aspectelor biologice și fizice. Numeroasele probleme asociate Dunării (transportul, energia, mediul înconjurător, modul de guvernare regională și europeană, identitatea culturală, gestiunea riscurilor, etc.) vor fi analizate prin prisma multitudinii de populații asupra cărora cursul Dunării și-a lăsat amprenta, dar și a transformărilor pe care ecosistemul le-a suferit în ultimii ani.
In deschidere, vor pronunța alocuțiuni Dl Tudor Prisecaru, Președinte al Autorității Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare (ANCSI), ES Dl François Saint-Paul, Ambasadorul Franței în România și Dl Nicolae Panin, Director GeoEcoMar.