27 septembrie 2022

Convocarea comică a lui Viktor Orban

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Suntem cei mai tari din parcarea politică aflată la marginea Europei. Avem o pîrlită de instituție care se ocupă de discriminare amplasată într-o clădire care abia se ține și cu membri care și ei abia stau pe picioarele logicii și ale limbii române și lansăm convocări de lideri europeni. S-a plîns Alexandru Muraru la CNCD și una-două Csaba Asztalos l-a și chemat pe Viktor Orban la audieri. I-a și trimis o citație la Ambasada Ungariei la București și așteaptă cu nerăbdare un răspuns. Poate că Viktor Orban nu-l bagă în seamă. Sau poate că își trimite un avocat. Sau vine singur. Sau, dacă are umor, îl cheamă cu el și pe prietenul său Vladimir Putin.

Ce-l doare pe Alexandru Muraru? Cam același lucruri care îl dor și pe fratele său de la Washington și de care suferă și Klaus Iohannis. De data aceasta este vorba despre cîteva panseuri politice, panseuri care au contrariat o mare parte a Europei și a lumii. Muraru invocă un discurs rostit de Viktor Orban la Tușnad și cere măsuri.

„De exemplu, în Bazinul Carpatic, nu suntem de rasă mixtă, ci pur și simplu suntem un amestec de popoare care trăiesc în propriile noastre patrii europene. Iar atunci când stelele sunt potrivite și vremurile sunt bune, aceste popoare se contopesc într-un fel de sos ungaro-panonimic, creând o nouă cultură europeană proprie. Pentru asta am luptat întotdeauna. Suntem dispuși să ne amestecăm unii cu alții, dar nu vrem să devenim o rasă mixtă”.

Subiectul discursului de la Tușnad a rămas în coadă de pește. Orban zice că trimiterile sale au fost culturale. În schimb, Nicolae Ciucă se declară mulțumit de explicațiile primite de la Kelemen Hunor la întoarcerea din concediu. A aplaudat în dorul lelii și gata! De fapt, Nicolae Ciucă are nevoie de votul UDMR ca de o curea de siguranță. În cazul în care PSD-ul se supără, se salvează cu UDMR și cu ce a mai rămas din USR.

Capcana în care ridicolul politicii românești stă prinsă este neiertătoare. Liderii orăcăie într-o dispută teoretică pe seama gîndirii altora, născută din cîteva afirmații care ilustrează concepția de la vîrful statului maghiar. În schimb, guvernul României, președintele Klaus Iohannis, Ciolacu și ceilalți sunt incapabili să se revolte că președintele și premierul Ungariei și nenumărați politicieni din țara vecină fac propagandă ungurească la noi acasă.

Pe aceeași linie acționează și CNCD. Ei vor ca Viktor Orban să vină la CNCD, să fie muștruluit și amendat ca Buhnici pentru vergeturi ca apoi să plece prin Harghita și Covasna și să pledeze liniștit pentru autonomia Ținutului Secuiesc.

Toți mahării din politica românească s-au lipit ca șoriceii într-o pată de prenadez. Fac valuri pentru o dispută teoretică și nu sunt capabili să ia o decizie de stopare a amestecului Republicii Ungare pe teritoriul României.