9 august 2022

Convorbire telefonică a miniştrilor român şi israelian ai apărării

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministrul apărării naţionale, Vasile Dîncu, a avut vineri, 27 mai, o convorbire telefonică cu omologul său israelian, Benjamin Gantz.

Pe parcursul discuţiilor, cei doi oficiali au abordat teme de actualitate de pe agenda curentă de securitate din zona Orientului Mijlociu şi a regiunii Mării Negre, respectiv stadiul şi perspectivele cooperării bilaterale în domeniul apărării.

Ministrul român al apărării a evocat relaţia consistentă şi fructuoasă de colaborare cu forţele armate israeliene şi a semnalat interesul pentru continuarea participării la activităţi de instruire în comun, precum şi pentru aprofundarea cooperării în domeniul aerian şi naval, dar şi pe palierul tehnologiilor militare. În context, ministrul român al apărării a evidenţiat importanţa investiţiilor israeliene în România.

De asemenea, au fost menţionate, în cadrul dialogului bilateral, elemente referitoare la reprezentarea substanţială a firmelor israeliene în cadrul expoziţiei internaţionale Black Sea Defense & Aerospace (BSDA) desfăşurată la Bucureşti în perioada 18-20 mai 2022.

În final, ce doi demnitari au exprimat deschiderea pentru aprofundarea relaţiilor de cooperare, fiind punctate potenţiale proiecte de colaborare între cele două state în domeniul apărării care vizează domeniul dezvoltării de capabilităţi. De asemenea, a fost evidenţiată excelenta cooperare cu Ambasada Israelului în România în vederea evacuării cetăţenilor ucraineni de origine israeliană.