21 mai 2022

Convorbirea telefonică a ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu Jake Sullivan

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu şi consilierul pentru securitate naţională al Preşedintelui SUA, Jake Sullivan, au avut marţi, 14 septembrie 2021, o convorbire telefonică.

Cu acest prilej, cei doi înalţi oficiali au salutat marcarea aniversării, la 13 septembrie 2021, a zece ani de la adoptarea Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI dintre România şi Statele Unite ale Americii şi a semnării Acordului privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România, moment marcat şi prin Declaraţia Comună de presă emisă de Ministerul român al Afacerilor Externe şi Departamentul de Stat al SUA cu acest prilej (http://www.mae.ro/node/56667).

Jake Sullivan a adresat mulţumiri ministrului Bogdan Aurescu pentru angajamentul ferm pe care ţara noastră îl are pentru consolidarea securităţii transatlantice şi pentru promovarea valorilor şi intereselor comune, România având o contribuţie esenţială la stabilitatea şi rezilienţa regională. Totodată, a exprimat apreciere deosebită pentru găzduirea de către România a facilităţii antirachetă Aegis Ashore de la Deveselu, care contribuie la consolidarea apărării comune la nivel Aliat şi la descurajarea ameninţărilor şi de la operaţionalizarea căreia s-au împlinit cinci ani în luna mai.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a arătat că discuţia, desfăşurată în marja momentului simbolic aniversar, reprezintă o bună oportunitate de a evalua stadiul Parteneriatului Strategic, aflat la un nivel excelent de profunzime şi substanţă, şi de a dezvolta şi adânci, pe mai departe, cooperarea România-SUA, pe toate dimensiunile parteneriatului, în baza principiilor şi liniilor majore de acţiune stabilite prin cele două documente menţionate.

Astfel, cei doi înalţi demnitari au discutat despre modalităţile concrete de consolidare în continuare a Parteneriatului Strategic bilateral şi de întărire a cooperării dintre România şi SUA, atât prin intensificarea dialogului politico-diplomatic, inclusiv la cel mai înalt nivel, cât şi prin demersuri comune de răspuns la provocările actuale la nivel internaţional.

Consilierul pentru securitate naţională al Preşedintelui SUA a arătat, în acest sens, că Administraţia SUA apreciază implicarea şi participarea României în calitate de preşedinţie a Comunităţii Democraţiilor (2019-2022), care va fi relevantă şi pentru Summitul Democraţiilor care va fi găzduit de către Preşedintele Biden la finalul anului. Jake Sullivan a evocat totodată participarea Preşedintelui Biden la Summitul Bucureşti 9 găzduit cu succes de către Preşedintele Klaus Iohannis, virtual, în luna mai, precum şi aprecierea deosebită a Administraţiei SUA pentru angajamentul României în cadrul acestui format.

În cadrul discuţiei a fost abordat şi rolul important al României în zona Europei Centrale şi de Sud-Est şi la Marea Neagră, precum şi eforturile semnificative ale ţării noastre în ceea ce priveşte consolidarea securităţii şi stabilităţii regionale. Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat angajamentul şi acţiunile concrete de sprijin ale României în relaţia cu parteneri precum Ucraina şi Georgia, implicarea dinamică şi substanţială în cadrul formatelor de cooperare regionale, precum Bucureşti 9, Trilaterala România-Polonia-Turcia şi Iniţiativa celor Trei Mări, dar şi angajamentul pentru securitatea comună, inclusiv prin contribuţia României în cadrul NATO.

A avut loc şi un schimb de evaluări cu privire la situaţia de securitate din regiunea Mării Negre şi provocările persistente de securitate pe Flancul Estic al Alianţei Nord-Atlantice. În acest sens, ministrul Bogdan Aurescu a pledat pentru necesitatea consolidării posturii de descurajare şi apărare a NATO pe Flancul Estic al NATO, la Marea Neagră, mai ales printr-o abordare unitară şi coerentă.

Cei doi înalţi oficiali au agreat ca România şi SUA să menţină, în următoarea perioadă, o coordonare strânsă privind securitatea la Marea Neagră, fiind apreciată contribuţia României, inclusiv la nivel conceptual, ţinând cont de expertiza sa regională şi poziţionarea geostrategică.

Ministrul Bogdan Aurescu a discutat, totodată, cu înaltul oficial american despre coordonarea pe tema adaptării NATO şi a procesului de negociere a unui Nou Concept Strategic al NATO. De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a accentuat încă o dată importanţa pe care România o acordă creşterii prezenţei militare a SUA în România şi la Marea Neagră.

Şeful diplomaţiei române şi consilierul pentru securitate naţională al SUA au abordat şi subiectul consolidării rezilienţei strategice, subliniind importanţa coordonării cu partenerii care împărtăşesc aceleaşi valori şi priorităţi, în primul rând la nivel transatlantic, precum şi necesitatea promovării în regiune a democraţiei, prosperităţii şi a statului de drept. Ministrul Bogdan Aurescu a amintit, în acest context, inaugurarea, la Bucureşti, a Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă şi a evidenţiat oportunităţile oferite de acest hub, la nivel transatlantic, precum şi regional.

Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat importanţa celor două proiecte majore de interconectare regională, Rail2Sea şi Via Carpathia, promovate de România inclusiv în cadrul Iniţiativei celor Trei Mări, de natură să sprijine dezvoltarea economică şi mobilitatea militară, precum şi interesul pentru o implicare, inclusiv financiară, a SUA în concretizarea acestora. Astfel, şeful diplomaţiei române a pledat pentru necesitatea consolidării prezenţei economice şi de investiţii americane, pe lângă o prezenţă militară crescută a SUA în regiune.

Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat, şi cu acest prilej, semnificaţia pe care România şi cetăţenii români o atribuie accederii în programul Visa Waiver. Astfel, cele două părţi au agreat menţinerea unui dialog apropiat în următoarea perioadă pentru a identifica soluţii concrete comune care pot contribui la înregistrarea unor progrese tangibile în acest sens. De asemenea, şeful diplomaţiei române a evocat obiectivul strategic al României de aderare la OCDE.

Consilierul pentru securitate naţională a mulţumit, totodată, pentru măsurile luate de România în ceea ce priveşte securitatea reţelelor 5G şi pentru intrarea recentă în vigoare a Acordului între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind cooperarea în legătură cu proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă şi în sectorul energiei nucleare civile din România, ţara noastră fiind considerată de Administraţia SUA un model regional în abordarea acestor domenii strategice. A fost subliniat, totodată, interesul comun pentru concretizarea rapidă a oportunităţilor de cooperare în sectorul energiei nucleare civile din România, care vor aprofunda dimensiunea strategică a relaţiei bilaterale.