5 octombrie 2022

Convorbirea telefonică a ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu ministrul afacerilor externe al Statului Israel, Yair Lapid

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut joi, 3 martie 2022, o convorbire telefonică cu ministrul afacerilor externe al Statului Israel, Yair Lapid.

Demnitarul israelian a mulţumit în mod deosebit pentru sprijinul acordat de autorităţile române pentru repatrierea cetăţenilor israelieni aflaţi în Ucraina şi a exprimat apreciere faţă de gestionarea operativă a situaţiei de la frontiera României cu acest stat, având în vedere fluxul mare de cetăţeni ucraineni şi ai unor alte state care au intrat în România în ultimele zile. Până în prezent autorităţile române au facilitat tranzitul a peste 7.500 de cetăţeni israelieni din Ucraina prin România. Ministrul Bogdan Aurescu l-a asigurat pe omologul său că România va continua să acţioneze solidar cu toţi partenerii săi, Israelul putând să conteze pe sprijinul oferit de autorităţile române cetăţenilor israelieni. De asemenea, cei doi oficiali au convenit continuarea coordonării strânse între autorităţile române şi cele israeliene în vederea asigurării tranzitului în siguranţă al cetăţenilor israelieni pe teritoriul României.

Cei doi oficiali au mai discutat şi despre cele mai recente evoluţii de securitate în regiune în contextul conflictului armat din Ucraina, şeful diplomaţiei israeliene fiind interesat de evaluarea părţii române, ca stat aflat în proximitatea imediată a conflictului. Astfel, ministrul Bogdan Aurescu a prezentat analiza sa cu privire la actuala criză, şeful diplomaţiei române reiterând în cei mai fermi termeni condamnarea agresiunii militare ilegale şi neprovocate a Rusiei împotriva Ucrainei. În acest context, a reiterat întreg sprijinul României pentru suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei.

În planul relaţiilor bilaterale, cei doi miniştri au salutat excelenta cooperare politico-diplomatică şi sectorială româno-israeliană, subliniind necesitatea menţinerii unei frecvenţe regulate a contactelor de nivel. În acest context, cei doi oficiali au convenit intensificarea, în următoarea perioadă, a eforturilor pentru organizarea, în cursul anului 2022, a celei de-a treia Şedinţe Comune de guvern România-Israel (G2G). În pregătirea acesteia, au stabilit realizarea unei vizite bilaterale în perioada următoare, în România sau Israel, precum şi organizarea unei noi sesiuni a Grupului de lucru în domeniul economic, aflat sub coordonarea celor două ministere de externe.

Sursa froto: tmesofisrael.com