13 august 2022

Convorbirea telefonică a ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu ministrul afacerilor externe şi cooperării internaţionale al Emiratelor Arabe Unite, şeicul Abdullah bin Zayed Al Nahyan

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut miercuri, 27 iulie 2022, o convorbire telefonică cu ministrul afacerilor externe şi cooperării internaţionale al Emiratelor Arabe Unite, şeicul Abdullah bin Zayed Al Nahyan. La discuţie a participat şi Mariam Almheiri, ministrul Mediului şi al Schimbărilor Climate al EAU.

Dialogul ministrului Bogdan Aurescu cu oficialii emiratezi a avut loc în continuarea vizitei efectuate de Prim-ministrul României, Nicolae-Ionel Ciucă, în Emiratele Arabe Unite (20-21 iunie) şi a desfăşurării celei de-a doua sesiuni a Comisiei de Cooperare între Guvernul României şi Guvernul Emiratelor Arabe Unite, la Abu Dhabi (22 iunie 2022), prezidate, din partea României, de către ministrul Bogdan Aurescu, https://www.mae.ro/node/58938, respectiv a consultărilor desfăşurate cu acea ocazie de şefii diplomaţiilor celor două ţări, https://www.mae.ro/node/58945.

Discuţia de astăzi s-a concentrat, aşa cum a fost agreat de către cei doi şefi ai diplomaţiilor în urmă cu o lună la Abu Dhabi, pe modalităţile de aprofundare a cooperării bilaterale sectoriale, identificarea unei liste de proiecte prioritare comune şi stimularea investiţiilor reciproce în domenii de interes strategic pentru ambele părţi, ca follow-up la vizitele menţionate la Abu Dhabi.

Astfel, cu această ocazie, a fost realizată o trecere în revistă de etapă a progreselor realizate ulterior dialogului la nivel înalt dintre Prim-ministrul României Nicolae-Ionel Ciucă şi Preşedintele Emiratelor Arabe Unite, şeicul Mohammed bin Zayed Al Nahyan, precum şi a priorităţilor de acţiune desprinse din lucrările celei de-a doua sesiuni a Comisiei de Cooperare între Guvernul României şi Guvernul Emiratelor Arabe Unite.

Ministrul Bogdan Aurescu a apreciat consistenţa convorbirilor din luna iunie de la Abu Dhabi, subliniind că există premisele unei dezvoltări strategice a cooperării în sectoarele deja abordate, precum şi pentru diversificarea colaborării într-o serie de domenii de nişă, inovatoare.

A evidenţiat, de asemenea, importanţa coordonării la nivel guvernamental între cele două state pentru derularea unor acţiuni coerente de follow-up şi pentru implementarea în cele mai bune condiţii a viitoarelor proiecte şi iniţiative comune. Complementar, a accentuat interesul ambelor părţi de a stimula investiţiile şi contactele directe dintre mediile de afaceri ale celor două ţări.

În acest sens, cei doi miniştri au discutat despre oportunităţile de cooperare identificate, punctând progresele înregistrate şi paşii viitori necesari. Cele mai importante proiecte avute în vedere sunt în domeniul energiei, inclusiv a celei regenerabile, agriculturii şi securităţii alimentare, conectivităţii, infrastructurii şi transporturilor, digitalizării, IT şi securitate cibernetică.

În acest context, ministrul Abdullah bin Zayed Al Nahyan a evidenţiat că dezvoltarea de proiecte comune sustenabile, de exemplu în domeniul energiei regenerabile, şi pe termen lung va fi în avantajul ambelor state.

Şefii celor două diplomaţii au agreat menţinerea unui ritm susţinut al contactelor politico-diplomatice, care să impulsioneze pe mai departe cooperarea economică şi sectorială de ansamblu.

Convorbirea telefonică a prilejuit şi discuţii despre evoluţiile recente din regiunea Mării Negre şi din Orientul Mijlociu, cu accent pe implicaţiile invaziei ilegale, nejustificate şi neprovocate a Federaţiei Ruse din Ucraina asupra securităţii alimentare la nivel global, inclusiv privind dificultăţile în implementarea recentului acord de la Istanbul privind facilitarea tranzitului grânelor ucrainene.

Sursa foto MAE