31 ianuarie 2023

Convorbirea telefonică a ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu omologul din Republica Cehă, Jan Lipavsky

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministrul Bogdan Aurescu a avut miercuri, 18 ianuarie 2023, o convorbire telefonică cu ministrul ceh al afacerilor externe, Jan Lipavsky.

Ministrul român al afacerilor externe a mulţumit pentru sprijinul şi eforturile Preşedinţiei cehe a Consiliului UE vizând aderarea României la Spaţiul Schengen şi a evidenţiat demersurile întreprinse în dialogul cu statele membre şi Comisia Europeană pentru atingerea acestui obiectiv în perioada următoare.

Ministrul Jan Lipavsky a reiterat susţinerea fermă şi activă pe care Cehia o va acorda şi în continuare României în acest dosar, subliniind că aderarea României va aduce o valoare adăugată substanţială la consolidarea securităţii frontierelor externe ale Uniunii Europene.

Cei doi miniştri de externe au evaluat, de asemenea, situaţia de securitate generată de agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, reiterând importanţa sprijinului multidimensional al Uniunii Europene în susţinerea Ucrainei. În acest context au abordat şi cooperarea în cadrul NATO şi necesitatea consolidării Flancului Estic.

Cei doi miniştri au discutat şi despre folosirea instrumentelor de drept internaţional pentru tragerea la răspundere a Rusiei şi despre crearea unui mecanism eficient şi viabil pentru judecarea persoanelor care au comis crime de agresiune în Ucraina.

Dialogul celor doi miniştri a evidenţiat dinamica susţinută a dialogului bilateral şi interesul ambelor părţi pentru aprofundarea şi consolidarea cooperării sectoriale. În acest context, ministrul Jan Lipavsky a acceptat invitaţia omologului român de a efectua o vizită în România în cursul acestui an.

Direcţia Purtător de Cuvânt şi Relaţii cu Mass-media