18 septembrie 2021

Convorbirea telefonică a ministrului Bogdan Aurescu cu ministrul afacerilor externe al Republicii Islamice Pakistan, Makhdoom Shah Mahmood Qureshi

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut marţi, 7 septembrie 2021, o convorbire telefonică cu ministrul afacerilor externe al Republicii Islamice Pakistan, Makhdoom Shah Mahmood Qureshi.

Cu acest prilej, cei doi şefi ai diplomaţiilor au discutat despre situaţia din Afganistan, ministrul Bogdan Aurescu mulţumind în mod deosebit pentru sprijinul valoros acordat de R.I. Pakistan pentru evacuarea cetăţenilor români aflaţi în Afganistan, care au solicitat acest lucru, precum şi pentru evacuarea recentă, în Pakistan, a cetăţenilor afgani esenţiali pentru România – colaboratori ai trupelor române în teatrul de operaţiuni din Afganistan, studenţi cu burse în România, precum şi alte categorii vulnerabile: jurnalişti, activişti pentru drepturile omului, magistraţi, poliţişti şi membri de familie ai acestora.

După cum este cunoscut, prin eforturile Celulei de criză interinstituţionale coordonate de MAE, convocată de ministrul Bogdan Aurescu la 13 august, România a repatriat 49 de cetăţeni români, 7 cetăţeni ai unor state aliate şi 156 de cetăţeni afgani din categoriile menţionate mai sus.

De asemenea, cei doi miniştri au trecut în revistă stadiul foarte bun al dialogului politico-diplomatic bilateral şi au discutat despre perspectivele dezvoltării relaţiei dintre cele două state, evidenţiind înaltul potenţial existent în ceea ce priveşte diversificarea şi aprofundarea acesteia. Ministrul român a adresat invitaţia omologului pakistanez de a vizita România, acceptată de acesta cu mare deschidere.

Totodată, cei doi miniştri au pus accent pe necesitatea unui impuls suplimentar în extinderea şi diversificarea cooperării economice şi sectoriale, plecând de la exemplele de succes ale colaborării în domenii strategice, inclusiv pe linia industriei de apărare. Cei doi şefi ai diplomaţiilor au agreat ca, în etapa următoare, să fie derulate demersurile necesare pentru organizarea Comisiei mixte pentru cooperare economică, precum şi o nouă sesiune de consultări pe linie politico-diplomatică.

Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat susţinerea fermă a României pentru dezvoltarea relaţiei dintre R.I Pakistan şi Uniunea Europenă, inclusiv pentru menţinerea şi valorificarea mecanismului Sistemului Generalizat de Preferinţe Plus al UE pentru R.I. Pakistan. A evocat, totodată, faptul că, pe durata Preşedinţiei României a Consiliului UE, în 2019, a fost adoptat Planul pentru angajament strategic UE-Pakistan.

La rândul său, ministrul Makhdoom Qureshi a apreciat relaţiile tradiţionale solide de prietenie cu România şi a evidenţiat că ţara noastră este un partener important al Pakistanului în UE şi la nivel internaţional. A exprimat angajamentul părţii pakistaneze pentru consolidarea relaţiei bilaterale, pe toate palierele, şi a mulţumit pentru susţinerea oferită de România în cadrul Uniunii Europene.