10 august 2022

Convorbirea telefonică a ministrului Bogdan Aurescu cu omologul francez, Jean-Yves Le Drian

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut joi, 24 februarie 2022, o convorbire telefonică cu omologul francez, Jean-Yves Le Drian, în continuarea contactelor frecvente din ultima perioadă, inclusiv cu ocazia vizitei la Bucureşti a ministrului de externe francez, la 2 februarie 2022, şi participarea acestuia, ca invitat special, la reuniunrea miniştrilor afacerilor externe din statele B9, găzduită de şeful diplomaţiei române, cu participarea ministrului ucrainean de externe.

Cei doi miniştri de externe au avut un schimb consistent de opinii cu privire la situaţia de securitate regională agravată, în contextul agresiunii armate militare ilegale şi nejustificate a Federaţiei Ruse asupra Ucrainei. Şefii diplomaţiilor română şi franceză au condamnat în termenii cei mai fermi acţiunile Rusiei, reprezentând o nouă încălcare flagrantă a principiilor de drept internaţional, în mod special a suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Ucrainei, în continuarea acţiunii reprobabile de recunoaştere ilegală de către Federaţia Rusă a „independenţei” auto-proclamatelor republici separatiste din Doneţk şi Luhansk, părţi componente ale Ucrainei.

Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat, şi cu această ocazie, sprijinul ferm faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei, în cadrul frontierelor sale recunoscute internaţional, subliniind necesitatea de a continua demersurile de sprijinire a Ucrainei, precum şi a partenerilor din regiune, mai ales Republica Moldova, state a căror rezilienţă trebuie consolidată pe mai departe, inclusiv în contextul efectelor negative ale prezentei crize.

Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat omologului francez necesitatea ca întreaga comunitate internaţională să sancţioneze ferm, imediat şi coordonat acţiunile Rusiei, ca răspuns la acţiunile de încălcare flagrantă a dreptului internaţional şi escaladare fără precedent a tensiunilor în regiune.

În ceea ce priveşte situaţia de securitate din regiunea Mării Negre, cei doi miniştri au reiterat importanţa întăririi în continuare a posturii de apărare şi descurajare a NATO în regiune. În acest sens, cei doi miniştri au discutat despre necesitatea consolidării, de o manieră coerentă şi unitară, a posturii aliate de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, inclusiv în sudul său, la Marea Neagră. În context, şeful diplomaţiei franceze a reiterat sprijinul puternic al Franţei pentru crearea Grupului de Luptă NATO în România, în cadrul căruia Franţa va avea rolul de naţiune-gazdă. Totodată, oficialii român şi francez au subliniat necesitatea de a accelera procesul de creare a acestui Grup de Luptă, ca măsură de a consolida suplimentar postura de descurajare şi apărare a NATO în regiune.

Ministrul francez Jean-Yves Le Drian a apreciat poziţionarea fermă a României faţă de evoluţiile actuale din vecinătatea sa, importanţa pe care România o are pentru securitatea din regiunea Mării Negre şi din întreg spaţiul euroatlantic şi a reafirmat susţinerea puternică faţă de principiul apărării colective. Totodată, şeful diplomaţiei franceze a mulţumit omologului român pentru consultările substanţiale pe care cei doi oficiali le-au avut, atât la nivel bilateral, cât şi în formatul Bucureşti 9, în cadrul vizitei pe care ministrul francez a efectuat-o la Bucureşti, în perioada 2-3 februarie 2022.