Publicat: 26 Martie, 2020 - 08:12
Share

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut astăzi o convorbire telefonică cu noul ministru al afacerilor externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba.

Cu acest prilej, a fost analizată situaţia generată de noul coronavirus şi demersurile de răspuns ale celor două state. De asemenea, au fost trecute în revistă cele mai importante subiecte aflate pe agenda bilaterală, stadiul şi perspectivele relaţiilor româno-ucrainene, precum şi modalităţile de avansare a dialogului bilateral.
Ministrul român al afacerilor externe a evidenţiat disponibilitatea de cooperare în ceea ce priveşte cazurile punctuale de tranzitare a teritoriului României de către cetăţenii ucraineni care vor să revină în Ucraina din state terţe, cu respectarea strictă a normelor impuse de autorităţile române în contextul efortului de gestionare şi prevenire a extinderii SARS-COV-2.

Şeful diplomaţiei române a reliefat susţinerea constantă a ţării noastre pentru eforturile autorităţilor ucrainene vizând integrarea europeană şi euro-atlantică ale Ucrainei, precum şi pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a acesteia.

De asemenea, Bogdan Aurescu a subliniat atenţia deosebită pe care România o acordă asigurării drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina, cu precădere a dreptului la educaţie în limba română, în conformitate cu normele şi standardele internaţionale în materie. Ministrul Bogdan Aurescu a solicitat reluarea cât mai curând posibil, când situaţia legată de SARS-COV-2 o va permite, a formatelor de dialog bilateral pe acest subiect, evidenţiind, totodată, necesitatea identificării unei soluţii durabile, în conformitate cu interesele persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina. În acest context, a evocat şi discuţia dintre Preşedintele Klaus Iohannis şi Preşedintele Volodâmâr Zelenski din marja segmentului de nivel înalt a celei de-a 74-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, din septembrie 2019, când, urmare a demersurilor şefului statului român, Preşedintele Ucrainei a transmis asigurări în direcţia identificării unei soluţii la problemele create de adoptarea Legii Educaţiei, adoptată de Ucraina în septembrie 2017.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a adresat invitaţia omologului ucrainean de a efectua o vizită în România, invitaţie acceptată cu plăcere de omologul său.

La rândul său, ministrul de externe ucrainean a mulţumit României pentru sprijinul acordat în contextul pandemiei cu noul coronavirus, în ceea ce priveşte poziţia consecventă a ţării noastre în sprijinul suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, precum şi pentru susţinerea eforturilor de integrare europeană şi euro-atlantică ale Ucrainei. De asemenea, a menţionat deschidere pentru soluţionarea aspectelor bilaterale evocate de şeful diplomaţiei române, cei doi şefi ai diplomaţiilor română şi ucraineană convenind să rămână în contact direct în perioada următoare pentru găsirea unei soluţii la problema dreptului la educaţie al persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina.

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: