28 septembrie 2022

Convorbiri oficiale între miniştrii român şi sud-coreean ai apărării

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministrul apărării naţionale, Vasile Dîncu, efectuează, în perioada 22-25 septembrie, o vizită oficială în Republica Coreea, ocazie cu care demnitarul român a avut o întrevedere cu omologul sud-coreean, Lee Jong-Sup.

Pe timpul discuţiilor bilaterale, care au vizat în principal dezvoltarea relaţiilor de cooperare militară între România şi Republica Coreea, cei doi miniştri ai apărării au semnat o Scrisoare de Intenţie, document prin care au fost stabilite reperele încheierii unui Acord cadru de cooperare în domeniul apărării.

De asemenea, agenda discuţiilor celor doi oficiali a inclus situaţia de securitate internaţională, cu accent pe provocările de securitate din regiunea Mării Negre, respectiv Asia-Pacific. Au fost abordate stadiul şi perspectivele consolidării cooperării în cadrul organizaţiilor internaţionale, cadru asigurat de statutul Republicii Coreea de partener global al Alianţei Nord-Atlantice.

În acest context, ministrul român al apărării naţionale a evidenţiat importanţa participării, pentru prima dată, a partenerilor din regiunea Asia-Pacific la un Summit NATO şi a subliniat relevanţa deciziei adoptate la Madrid privind consolidarea dialogului politic şi a cooperării practice cu partenerii NATO consacraţi din această regiune, inclusiv Coreea de Sud, pentru promovarea securităţii prin cooperare şi a sprijinului pentru ordinea internaţională bazată pe reguli.

În plan bilateral, cei doi oficiali au agreat intensificarea cooperării în domeniul educaţiei militare, apărării cibernetice şi a instruirii în comun. În plus, a fost analizată posibilitatea cooperării aprofundate în vederea dezvoltării de noi tehnologii, inclusiv transferul de know-how, avându-se în vedere inclusiv posibilitatea producţiei de echipamente militare în România.

La finalul discuţiilor, cei doi oficiali au convenit asupra continuării dialogului, în vederea extinderii cadrului normativ existent, care să asigure premisele consolidării cooperării bilaterale în domeniul apărării.

Biroul presă

Sursa foto Guvern