2 iulie 2022

Cooperare în domeniul dezvoltării proiectelor nuclearo – electrice de la CNE Cernavodă

Distribuie pe rețelele tale sociale:

În şedinţa de Guvern de miercuri, 10 martie, a fost adoptat proiectul de lege privind ratificarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind cooperarea în legătură cu proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă şi în sectorul energiei nucleare civile din România, semnat la Bucureşti, la 9 decembrie 2020 şi la Upper Marlboro, la 4 decembrie 2020.

Acest proiect de lege merge în Parlamentul României în procedură de urgenţă.

„Am mai făcut un pas important pentru securitatea energetică a ţării noastre, prin viitoarele investiţii care urmează să fie făcute. Datorită acestui acord dintre România şi SUA vom crea şi noi locuri de muncă. Îmi doresc să fructificăm cât mai multe oportunităţi pentru dezvoltarea ţării noastre”, a declarat ministrul Energiei Virgil Popescu.

Acordul va rămâne în vigoare pentru o perioadă de 30 de ani şi va fi extins automat cu perioade succesive de 5 ani, dacă una dintre părţi solicită acest lucru.

În perioada 7 – 9 octombrie 2020, la Washington, a fost parafat proiectul de Acord între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind cooperarea în domeniul dezvoltării proiectelor nuclearo – electrice de la Cernavodă şi în sectorul energiei nucleare civile din România, prin care se va retehnologiza Unitatea 1 şi se va extinde capacitatea CNE Cernavodă, prin construirea Unităţilor 3 şi 4. Tehnologia utilizată în dezvoltarea unităţilor 3 şi 4 va fi CANDU 6.

Ulterior, în data de 9 decembrie 2020 acordul între cele două guverne a fost semnat şi la Bucureşti în prezenţa ministrului Energiei Virgil Popescu (ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri la acea vreme), a prim – ministrului interimar Nicolae Ciucă, Aleshia Duncan, Departamentul Energiei din SUA, Kimberly Reed, preşedintele Băncii de Import-Export a SUA şi a Excelenţei Sale Ambasadorul SUA în România, de atunci, Adrian Zuckerman.