25 mai 2022

Cooperare interparlamentară între România şi Turcia

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ştefan Muşoiu, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputaţilor: Cooperarea interparlamentară dintre România şi Turcia reprezintă cadrul oportun pentru aprofundarea temelor de interes comun

Domnul Ştefan Muşoiu a discutat în această dimineaţă cu Excelenţa Sa, doamna Fusun Aramaz, ambasadorul Republicii Turcia la Bucureşti. Întrevederea a evidenţiat importanţa acordată de ambele părţi cooperării bilaterale, regionale, precum şi în cadrul NATO.

Oficialul român a salutat „cei 10 ani de la semnarea Declaraţiei de Parteneriat Strategic dintre ţările noastre, parteneriat care continuă să ofere un fundament solid pentru o cooperare bilaterală pe o amplă paletă de teme economice şi sectoriale”.

Referitor la cooperarea regională, deputatul a reiterat importanţa pe care România o acordă acestui instrument care poate asigura predictibilitate, stabilitate şi prosperitate în vecinătatea UE, situaţia pandemică reconfirmând necesitatea consolidării cooperării regionale la Marea Neagră, cu sprijinul UE.

Cei doi oficiali au abordat o serie de aspecte privind principalele repere ale relaţiei bilaterale, subliniind importanţa extinderii cooperării economice, Turcia fiind primul partener comercial extra-comunitar al României, un rol important având şi prezenţa semnificativă a companiilor turce în România (peste 16.000 de companii cu capital turcesc).

Preşedintele a încurajat continuarea cooperării şi a dialogului între UE şi Turcia şi a salutat dinamica pozitivă recentă a relaţiei UE-Turcia şi angajamentele constructive venite dinspre Turcia în raport cu liderii UE, subliniind că această abordare trebuie continuată în mod susţinut şi constructiv.

E.S doamna ambasador Fusun Aramaz a transmis aprecierea deosebită pentru cooperarea substanţială în cadrul Parteneriatului Strategic cu Turcia şi a adresat mulţumiri pentru sprijinul consecvent al României pentru parcursul european al Turciei, dar şi pentru bunele relaţii dezvoltate la nivel parlamentar cu Comisia pentru afaceri europene a Camerei Deputaţilor.

La rândul său, oficialul român a exprimat deschiderea de a consolida dialogul dintre cele două foruri legislative, inclusiv la nivelul Comisiilor parlamentare cu activitate în domeniul afacerilor europene, precum şi dorinţa de a dezvolta noi modalităţi de cooperare.

Preşedinte
Ştefan MUŞOIU