31 ianuarie 2023

Cooperare militare intesa SUA – Japonia

Distribuie pe rețelele tale sociale:
foto:Fumio Kishida

Premierul japonez, Fumio Kishida, a vizitat Washingtonul, unde s-a întâlnit vineri cu Președintele american, Joe Biden. În presa americană, aceste negocieri au fost numite în avans aproape principala întâlnire diplomatică a anului. Chiar și cu o zi înainte, în urma rezultatelor consultărilor dintre șefii ministerelor de externe și ai apărării din cele două țări în formatul 2+2, a devenit clar că vorbim despre un nou vector al politicii externe de la Tokyo: Japonia nu mai este un stat pacifist, dar un aliat puternic al Statelor Unite în a controla China, Coreea de Nord și Rusia.

Washingtonul a fost ultima oprire a turului de o săptămână al primului ministru japonez în țările G7, în ajunul summitului G7, din mai, de la Hiroshima. Mai întâi, Fumio Kishida s-a întâlnit cu vicepreședintele SUA, Kamala Harris. Ea a numit relațiile dintre cele două țări „puternice ca fierul” și a anunțat semnarea acordului spațial dintre SUA și Japonia. Apoi, oaspetele de la Tokyo a fost primit de Joe Biden.

Șeful Casei Albe a numit întâlnirea „un moment semnificativ pentru alianță”, asigurând: „Statele Unite și Japonia sunt țări care împărtășesc valori fundamentale comune”.

Joe Biden i-a mulțumit premierului japonez pentru conducerea sa și pentru că și-a promovat de bunăvoie „obiectivele lor comune”. Kishida, ca răspuns, a spus cât de multe s-au realizat datorită întâlnirilor anterioare la diferite niveluri și a declarat: Japonia este foarte recunoscătoare Statelor Unite pentru cooperare. Apoi, politicienii au părăsit sala, ignorând numeroasele întrebări ale jurnaliştilor.

Potrivit The Wall Street Journal ( WSJ ), negocierile cu Fumio Kishida ar putea fi cel mai important eveniment diplomatic al anului viitor pentru Statele Unite. O evaluare atât de înaltă a acestei vizite se datorează faptului că Japonia iese astăzi în prim-plan ca cel mai important aliat al Statelor Unite. Se așteaptă ca întărirea alianței cu aceasta să ajute America să facă față Chinei.

Mai mult, vorbim de eforturi comune în cadrul confruntării nu numai militare, ci și economice.

De exemplu, Reuters a remarcat că „una dintre primele sarcini de pe lista de sarcini a președintelui Biden” în discuțiile de vineri a fost de a convinge Japonia să se alăture efortului SUA de a limita accesul Chinei la tehnologia microcipurilor din SUA.

Este simbolic faptul că întâlnirea lui Joe Biden cu premierul japonez a avut loc în ajunul unui alt eveniment semnificativ – vizita secretarului de stat american Anthony Blinken în China. Și, cu toate ca tensiunea în relațiile dintre cele două superputeri în jurul problemei principale – Taiwan – s-a domolit puțin astăzi , este evident că întărirea interacțiunii cu Japonia oferă Statelor Unite un atu în negocierile cu Beijingul.

Oficialii americani s-au pregătit serios pentru summitul cu participarea prim-ministrului japonez.

Miercuri, Washingtonul a găzduit discuții în formatul 2+2, în care secretarul de stat, Anthony Blinken și secretarul Apărării, Lloyd Austin s-au întâlnit cu omologii lor japonezi și au discutat o foaie de parcurs pentru cooperare.

Principalul subiect al întâlnirilor lor, judecând după declarațiile Departamentului de Stat și Pentagonului , a vizat noua Strategie de Securitate Națională a Japoniei. Ca parte a acesteia, este planificată dublarea cheltuielilor pentru nevoile de apărare – până la 2% din PIB până în 2027. Acest lucru poate fi considerat un semnal clar al dorinței țării de a îndeplini standardele țărilor NATO.

Lloyd Austin, într-o întâlnire bilaterală cu omologul său japonez, Yasukazu Hamada, „și-a exprimat sprijinul deplin” pentru Strategia de securitate națională, Strategia națională de apărare și Programul de consolidare a apărării din Japonia, potrivit unei declarații a Pentagonului. Washingtonul a sprijinit, de asemenea, planurile țării de a dezvolta „capacități de contraatac” prin achiziționarea de arme și rachete.

În plus, în cadrul acestei întâlniri, secretarii apărării au anunțat oficial desfășurarea Regimentului 12 de coastă al Corpului Marin al SUA în Japonia până în 2025 „cu capacități avansate de informații, supraveghere și recunoaștere, anti-navă și transport”. Iar, secretarul de stat, Anthony Blinken și ministrul de externe, Hayashi Yoshimasa, în urma discuțiilor lor, au remarcat „coincidența intereselor strategice comune într-o gamă largă de probleme” și au abordat, de asemenea, „sprijinul neclintit pentru Ucraina”.

Într-o declarație comună în urma discuțiilor 2+2, a rezultat ca actuala politică externă a Chinei este „cea mai mare problemă strategică din Indo-Pacific și nu numai”.

În plus, cei patru miniștri sunt îngrijorați de „cooperarea militară strategică în creștere și provocatoare între Rusia și China, inclusiv prin operațiuni și exerciții comune în apropierea Japoniei”.

Ciprian Pop