Publicat: 19 Aprilie, 2018 - 10:08

Directorul general al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, Adrian CHESNOIU şi Directorul general adjunct, Daniel CRUNŢEANU, au primit în cursul acestei săptămâni, vizita unei delegaţii din partea Agenţiei de Plăţi pentru Agricultură, Pescuit şi Dezvoltare Rurală din Croaţia.

În cadrul întâlnirii de lucru, organizate la sediul Agenţiei, a fost prezentat stadiul implementării Măsurii 4 - Investiţii în active fizice, din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020 (PNDR 2020) şi au fost abordate subiecte privind managementul riscurilor şi al neregulilor în implementarea proiectelor finanţate cu fonduri europene. Reprezentanţii AFIR au prezentat colegilor croaţi măsuri privind prevenirea fraudelor conform legislaţiei comunitare, tipuri de nereguli întâlnite în cadrul Politicii Agricole Comune, managementul neregulilor interne, precum şi exemple concrete de nereguli.

"Sper ca pe viitor să avem astfel de vizite de lucru mai dese, în acest sens vă ofer tot sprijinul de care e nevoie pentru acest demers şi vă asigur de toată deschiderea Agenţiei pentru a îmbunătăţi implementarea proiectelor finanţate prin PNDR 2020. Ziua de azi va fi una plină, cu vizite pe teren pentru a vedea investiţiile finanţate de noi şi cu discuţii în cadrul cărora colegii mei vor răspunde la toate întrebările pe care le aveţi, pentru că ne bucurăm că putem împărtăţi din experienţa României. L-am informat şi pe domnul ministru Petre DAEA de această vizită, ne sprijină în acest demers şi lucrăm la detaliile unui protocol de colaborare între cele două Agenţii ce va fi semnat la următoarea vizită, probabil în luna mai. Sper să aflaţi lucruri interesante şi sunt sigur că veţi reveni la noi în ţară şi ca turişti', a menţionat Adrian CHESNOIU, Directorul general al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale.

De asemenea, în cadrul întâlnirii de lucru discuţiile au vizat şi teme legate de conflictul de interese, precum şi de crearea de condiţii artificiale în accesarea şi implemetarea proiectelor de investiţii cu finanţare europeană, disponibilă prin PNDR 2020.

În continuarea întâlnirii de lucru, Directorul general adjunct al AFIR, Daniel CRUNŢEANU împreună cu reprezentanţii Agenţiei din Croaţia au efectuat o deplasare pe teren care a inclus o întâlnire de lucru cu vicepreşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa, Ionel GAE, precum şi o vizită la un proiect de modernizare a unei fabrici de prelucrare a laptelui şi la un proiect de tehnologizare a unei ferme zootehnice de vaci de lapte.

'Proiectele pe care le-am vizitat împreună cu delegaţia croată sunt reprezentative pentru investiţiile finanţate prin PNDR. Cererea de produse de calitate de pe piaţa agroalimentară şi extinderea capacităţii de producţie a determinat necesitatea acestor modernizări. Unul dintre proiecte are ca obiectiv modernizarea fabricii de procesare a laptelui. O parte din echipamentele noi achiziţionate au ca scop înlocuirea tehnologiei existente în fabrică, iar o altă parte privesc lărgirea gamei sortimentale şi eficientizarea proceselor de producţie pentru întregirea fluxului de procesare.' a precizat Directorul general adjunct al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, Daniel CRUNŢEANU.

Proiectul de investiţii în modernizarea fermei de lapte vizitat aparţine beneficiarului SC Teletext SRL, iar valoarea finanţării nerambursabile obţinute este de 1,5 milioane de euro pentru construirea şi tehnologizarea a două grajduri pentru vaci cu o capacitate de 380 de capete.

Un alt proiect vizitat a fost cel de modernizare a unei fabrici de prelucrare a laptelui. Valoarea finanţării nerambursabile acordate prin PNDR este de aproximativ 1 milion de euro şi a fost utilizat pentru achiziţionarea de echipamente tehnologice complexe (cum ar fi: linie tehnologică pentru fabricarea de brânză de vaci perlată, maşină de ambalat, pasteurizator etc.)

Totodată, în cadrul deplasării au fost vizitate Muzeul Naţional al Agriculturii şi sediul Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Ialomiţa. 

 

Tag-uri Nume: