Publicat: 16 Mai, 2016 - 12:21
Share

Reprezentanți ai conducerii Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), ai Cancelariei Primului-ministru și ai Agenției Naționale a Funcționarilor Publici (ANFP) s-au întâlnit la București, în perioada 9-11 mai 2016, cu o delegație a școlii Naționale de Administrație (ENA) din Franța și reprezentanți ai Serviciului pentru cooperare și acțiune culturală al Ambasadei Republicii Franceze la București.

Creată de generalul Charles de Gaulle, președinte al Republicii Franceze, în octombrie 1945, Școala Națională de Administrație franceză are ca obiective fundamentale democratizarea accesului la înalte funcții publice și profesionalizarea funcționarilor. Misiunea ENA include instruirea și recrutarea inițială a înalților funcționari francezi și străini, formarea continuă și dezvoltarea profesională a funcționarilor francezi și străini, relații europene și internaționale în domeniile guvernanței și administrației publice, formarea în probleme europene și pregătirea pentru examenele de admitere în instituțiile europene.

Tema supusă dezbaterii, la întâlnirile cu delegația franceză, a fost înființarea Institutului Național de Administrație din România (INA), ca structură de formare profesională continuă a corpului funcționarilor publici, la rolul, atribuțiile și mandatul acestuia, la nivelul de coordonare/subordonare, grupuri-țintă și parteneriate, ca și la modalitățile de fructificare a expertizei franceze în domeniul formării profesionale a funcționarilor. Astfel, INA va coordona centrele teritoriale de formare continuă pentru administrația publică și va colabora cu acestea pentru derularea programelor de formare și perfecționare, în parteneriat cu universități.

Întâlnirea a fost coordonată de doamna Sirma Caraman, Secretar de Stat în cadrul MDRAP, și s-a bucurat de participarea domnului Victor Giosan — Consilier de Stat la Cancelaria Primului-ministru, responsabil cu reforma administrației publice, domnului Jozsef Birtalan — Președinte al Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, directori și directori generali din MDRAP — Autoritatea de Management a Programului Operațional Capacitate Administrativă (AM POCA) și Direcția Generală Administrație Publică.

MDRAP a elaborat un Proiect de Lege privind înființarea și organizarea Institutului Național pentru Administrație și l-a lansat în consultare publică pe data de 22 aprilie 2016; sugestiile, observațiile și propunerile pe marginea acestui proiect pot fi transmise până vineri, 21 mai 2016.

'Suntem interesați de o colaborare punctuală cu școala Națională de Administrație franceză pentru expertiza de specialitate privind formarea profesională a funcționarilor. Ne dorim ca INA să beneficieze de experiența partenerilor francezi și să devină principalul promotor al profesionalismului în formarea personalului din administrația publică. Un corp de funcționari publici competenți determină o administrație performantă, bazându-se pe motto-ul 'Competența profesioniștilor generează profesionalismul puterii', a declarat secretarul de stat Sirma Caraman la finalul întâlnirii.