30 iunie 2022

Coproducţie a teatrelor din Constanţa, Craiova, Sfântu Gheorghe şi Satu Mare

Distribuie pe rețelele tale sociale:

#ACEDESIGURANŢĂ, UN SPECTACOL-INSTALAŢIE JUCAT SIMULTAN LIVE ŞI PE TikTok

Duminică, 23 ianuarie 2022, se lansează „#acedesiguranţă”,un eveniment inedit, un spectacol-instalaţie în regia lui Bobi Pricop, care va fi programat simultan în patru teatre din ţară, respectiv la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” Craiova, Teatrul „Andrei Mureşanu” Sfântu Gheorghe, Teatrul de Stat Constanţa şi Teatrul de Nord Satu Mare. Spectacolul se adresează în principal adolescenţilor.

De o noutate absolută, spectacolul este conceput să funcţioneze pe două planuri: într-o sală de teatru, sub forma unei instalaţii performative, şi online, pe reţeaua de socializare TikTok.

„#acedesiguranţă” este o producţie teatrală care are la bază o serie de naraţiuni, într-o structură dramaturgică cu mai multe ramificaţii, create prin mijloace video. Povestea are în centru un grup de şapte liceeni, cu vârste cuprinse între 16 şi 18 ani, care lansează #acedesiguranţă, o mişcare ce urmăreşte să dea voce pe TikTok adolescenţilor şi experienţelor lor.

Reuniţi pe platforma TikTok, cei şapte adolescenţi abordează teme relevante pentru lumea tinerilor din România de azi: anxietate, identitate, autocunoaştere, educaţie, relaţii, vulnerabilitate sau izolare.

Spectacolul-instalaţie presupune ca spectatorii să fie împărţiţi în grupuri mai mici, fiecare mergând în câte un spaţiu în care un actor va ghida publicul într-o călătorie intensă spre această poveste ce se desfăşoară în universul TikTok.

La Teatrul de Stat Constanţa, „ghidarea” spectatorilor va fi realizată de actorii Ecaterina Lupu, Florin Aioane, Andrei Bibire, Cătălin Bucur, Cătălina Mihai, Ştefan Mihai, Theodor Şoptelea, Cristiana Luca.

„Sub umbrela acestui hashtag se vor reuni atât clipurile deja produse împreună cu ei în ultimele luni, cât şi cele ale altor utilizatori de pe TikTok, care sperăm să se identifice cu mişcarea lansată de adolescenţii din proiectul nostru. Pe lângă relevanţa socială, un astfel de demers permite şi explorarea unor mijloace teatrale inedite, care îmbină storytelling-ul cu dimensiunea performativă a TikTok-ului.

Miza e cu atât mai importantă în condiţiile în care TikTok modifică gradual (o parte din) lumea în care trăim, lucru devenit tot mai vizibil odată cu izbucnirea pandemiei. Adaptându-se la noile tehnologii, teatrul poate să oglindească şi să filtreze aceste transformări”, spune regizorul Bobi Pricop.

Dramaturgia spectacolului „#acedesiguranţă” este semnată de Ionuţ Sociu, scenografia îi aparţine Oanei Micu, muzica şi coregrafia sunt realizate de Eduard Gabia, iar de imagine şi montaj este responsabil Iustin Şurpănelu.

Teatrul de Stat Constanţa trece printr-o situaţie dificilă, în contextul în care nu mai avem un spaţiu în care să programăm reprezentaţiile, sala de spectacole fiind obiectul unui proiect de reabilitare. Din cauza incertitudinii generate de situaţia prezentată mai sus, locaţia şi orele la care se va desfăşura duminică premiera în Constanţa vor fi anunţate joi, 20 ianuarie 2022 pe pagina de internet precum şi pagina de Facebook şi contul de Instagram ale Teatrului de Stat Constanţa.

Mulţumim publicului pentru susţinere şi vă aşteptăm cu drag la acest spectacol-instalaţie, eveniment inovativ pe scena culturală naţională.