8 decembrie 2021

Coreea de Nord  a lansat o rachetă cu traiectorie variabilă dintr-un submarin, pe 19 octombrie

Distribuie pe rețelele tale sociale:
Experții intervievați de ziarul japonez Nikkei au ajuns la concluzia că o rachetă cu o autonomie de 600-700 km, în etapa finală a zborului, își sporise brusc traiectoria.

 Pe 19 octombrie, Phenianul a lansat de pe un submarin o versiune modernizată a unei rachete cu rază scurtă de acțiune cu o cale de zbor variabilă, care poate fi folosită pentru atacuri surpriză asupra țintelor din Coreea de Sud și asupra bazelor americane din Japonia. Această opinie a fost citată joi de principalul ziar japonez de afaceri, Nikkei , care citează experți de la Seul.

Pe baza analizei fotografiilor disponibile și a datelor de urmărire, sud-coreenii au ajuns la concluzia că această rachetă, cu o rază de acțiune de 600-700 km, crește în mod neașteptat traiectoria în etapa finală a zborului, ceea ce complică semnificativ interceptarea. Pentru lansare, a fost folosit un submarin cu o deplasare de aproximativ 1.500 de tone, construit pe baza unor tehnologii sovietice învechite. Potrivit experților, acesta poate transporta o singură rachetă și nu este adaptat pentru operațiuni cu rază lungă de acțiune.

Ziarul japonez semnalează ca Phenianul a demonstrat recent succese în dezvoltarea diferitelor sisteme de arme. Pe 15 septembrie, de exemplu, o rachetă a fost lansată în țară de pe o platformă instalată într-un tren. Pe 28 septembrie, potrivit Phenianului, a fost testat un prototip de rachetă hipersonică, care în zbor ar fi atins de peste cinci ori viteza sunetului. Dezvoltarea acestor sisteme se realizează în conformitate cu un plan de cinci ani adoptat în ianuarie la conferința Partidului Muncitoresc Coreean.

Joi, agenția de presă oficială a Coreei  de Nord, KCNA, a difuzat o declarație a Ministerului de Externe al țării în care susținea că testarea unei noi rachete balistice nu amenință Statele Unite și țările învecinate. Dezvoltarea unor astfel de arme, se spune în document, are ca scop prevenirea războiului și protejarea suveranității naționale.

Ciprian POP