4 octombrie 2022

Coreea de Nord numește boicotul diplomatic al Jocurilor Olimpice o „insultă”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Autoritățile sportive din Coreea de Nord au trimis o scrisoare omologilor lor chinezi pentru a condamna acest boicot diplomatic, potrivit agenției oficiale de presă KCNA.

Boicotul diplomatic al Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing de către Statele Unite și unii dintre aliații săi este o „insultă” la adresa spiritului olimpic, a declarat vineri (7 ianuarie) presa de stat din Coreea de Nord.

Potrivit agenției oficiale de presă, KCNA, autoritățile sportive nord-coreene au trimis o scrisoare omologilor lor chinezi pentru a condamna acest boicot diplomatic, conform căruia Statele Unite, Canada, Australia și Regatul Unit nu vor trimite reprezentanți oficiali la Beijing, chiar dacă sportivii lor vor participa la competiții. Washingtonul a justificat această măsură prin situația drepturilor omului din China. „Statele Unite și forțele sale vasale își ascund din ce în ce mai puțin inițiativele împotriva Chinei pentru a preveni deschiderea cu succes a Jocurilor Olimpice”, se arată în scrisoarea citată de KCNA. Aceste acte constituie „o insultă la adresa spiritului Cartei Olimpice Internaționale”, continuă textul.

Coreea de Nord este singura țară care s-au ținut în mod voluntar departe de Jocurile Olimpice de vară de la Tokyo anul trecut, oficial de teama Covid-19. Ca răspuns, Comitetul Olimpic Internațional (CIO) a impus în septembrie o suspendare Coreei de Nord, care, prin urmare, nu poate participa la Jocurile de iarnă de la Beijing. CIO a explicat la acea vreme că Phenianul a respins toate propunerile sale, inclusiv „furnizarea de vaccinuri sportivilor nord-coreeni, de a participa la Jocurile Olimpice de la Tokyo în deplină siguranță”.

Scrisoarea recentă de la Phenian descrie absența Coreei de Nord drept consecință a pandemiei și a acțiunii „forțelor ostile”.

Absența Coreei de Nord de la Jocurile de la Beijing va contrasta puternic cu prezența sa extrem de vizibilă la Jocurile de iarnă anterioare, în 2018, la Pyeongchang, dar inca nu este o decizie irevocabilă in acest sens, evoluțiile încă mai pot fi pozitive.

A consemnat Ciprian Pop