4 octombrie 2022

Coreea de Nord oferă „sprijin deplin” Beijingului pe fundalul călătoriei lui Pelosi în Taiwan

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Țara asiatică numește vizita președintelui Camerei Reprezentanților drept „ingerință insolentă” a Statelor Unite în afacerile interne ale Chinei

Coreea de Nord a descris miercuri călătoria președintelui Camerei Camerei Nancy Pelosi la Taiwan drept „ingerință insolentă” a Statelor Unite în afacerile interne ale Chinei.

La rândul său, Beijingul a precizat clar că „consideră prezența sa drept o provocare și a emis avertismente și amenințări din ce în ce mai severe”.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe nord-coreean a declarat că Phenianul „sprijină pe deplin” poziția Beijingului și a acuzat Washingtonul pentru creșterea tensiunilor în regiune.

„Imixtiunea insolentă a Statelor Unite în afacerile interne ale altor țări și provocările sale politice și militare sunt cauza fundamentală a hărțuirii păcii și securității în regiune”, a spus purtătorul de cuvânt într-un comunicat publicat de agenția oficială de presă, KCNA. „Taiwanul este o parte inseparabilă a Chinei și este o chestiune internă a țării“, a adăugat el.

Coreea de Nord este de părere că este „dreptul cuvenit al unui stat suveran de a lua contramăsuri”. „Denunțăm vehement orice interferență a unei forțe externe în problema Taiwanului și sprijinim pe deplin poziția justă a guvernului chinez de a susține cu hotărâre suveranitatea și integritatea teritorială a țării”, a adăugat purtătorul de cuvânt al diplomației de ka Phenian.

China este un aliat și binefăcător economic al Coreei de Nord, cu o relație creată în războiul din Coreea, când Mao Zedong a trimis milioane de voluntari pentru a lupta cu forțele internaționale conduse de SUA.

Relațiile au și fluctuat de-a lungul anilor, dar cele două părți au lucrat mereu pentru a-și redresa relația privilegiată in toate componentele ei.

A consemnat Ciprian Pop

Sursa foto BBC