25 septembrie 2022

Coreea de Nord rupe legăturile diplomatice cu Malaezia

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Decizia răspunde gestului autorităților de la Kuala Lumpur care au extrădat un cetățean nord-coreean în Statele Unite.

Republica Populară Democratică Coreeană (RPDC) a anunțat întreruperea relațiilor diplomatice cu Malaezia, după ce această țară a decis extrădarea unui cetățean nord-coreean în Statele Unite, potrivit unui comunicat publicat vineri din Phenian, de către șeful diplomației acestei țări.

Coreea de Nord denunță manevrele Coreei de Sud și ale Statelor Unite.

Extrădatul este Mun Chol Myong, arestat în 2019, acuzat de Washington că a spălat fonduri prin companii fictive și a emis documente frauduloase pentru a efectua expedieri ilegale către RPDC.

În textul respectiv, Ministerul de Externe a numit extrădarea un „act nefast” oferind cetățeanului nord-coreean „ca sacrificiu al mișcării ostile a Statelor Unite în sfidarea legilor internaționale recunoscute”. Ministerul Afacerilor Externe din Coreea de Nord a adăugat că Washingtonul va „plăti și el un preț” pentru cele întâmplate.

Mun a desfășurat „activități legitime de comerț exterior în Singapore” însă „pretinderea că este implicat în spălare ilegală de bani” este o „invenție”.

Cu două săptămâni mai devreme, pe 3 martie, cea mai înaltă instanță din Malaezia a respins ultimul recurs depus de nord-coreean împotriva extrădării în Statele Unite, unde este acuzat de spălare de bani.

În instanță, Mun a negat acuzațiile Biroului Federal de Investigații (FBI, agenția americană care a interesat extrădarea), care susține că a condus un grup infracțional responsabil de exporturile în Coreea de Nord, ceea ce ar încălca astfel măsurile de presiune promovate de Washington.

La rândul său, Ministerul Afacerilor Externe din Malaezia, într-o declarație de răspuns, a semnalat, tot vineri, că „regretă profund decizia din 19 martie 2021 a RPDC de a rupe relațiile diplomatice cu Malaezia, denunță decizia ca fiind ostilă și puțin constructivă, precum și că nu respectă spiritul respectului reciproc și al relațiilor de bună vecinătate dintre membrii comunității internaționale”.

Autor: Ciprian Pop