Publicat: 16 Mai, 2019 - 20:01
Share

Seceta severă care afectează Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC) până în prezent, este similară cu ceea ce s-a întâmplat aici în 1982, a informat presa locală.

Potrivit unui meteorolog intervievat de Agenția centrală de știri din Coreea (KCNA), precipitațiile medii din R.P.D.C. din ianuarie și până în prezent sunt de 54,4 mm, echivalentul a 42,3% din media anuală pentru aceasta etapă, în partea de nord a peninsulei coreene.

Presa locala a arătat, ca exemplu, că media națională a precipitațiilor pe întreg teritoriul național, în luna curentă atinge numai 0,5 mm, în timp ce în Capitala, Phenian și în orașul port Nampho, precum și în provinciile Hwanghae de Nord și de Sud și Kangwon nu s-au înregistrat deloc precipitații.

Specialiștii coreeni susțin că răul secetei se datorează faptului că depresiunea atmosferică a trecut prin regiunea nordică și nu a creat condițiile meteorologice necesare pentru a aduce aerul cald din partea de sud.

 

Ei au estimat că, până la sfârșitul lunii curente, nu vor exista condiții meteorologice favorabile pentru căderea de precipitații.

Recent, echipe multidisciplinare internaționale din cadrul agențiilor ONU, în coordonare cu autoritățile nord coreene, au avut acces la ferme cooperative, gospodării rurale și urbane, pepiniere și centre de distribuție publică. Unul dintre liderii grupului, economistul Mario Zappacosta a prezis lipsuri semnificative din cauza recoltelor scăzute pe fondul acestei secete, lucru care va afecta grav recoltele de grâu, orz și cartofi din acest an, dieta de bază a locuitorilor din Coreea de Nord.

Echipa de specialiști a recomandat extinderea asistenței alimentare globale pentru a răspunde nevoilor imediate și a o prioritiza către zonele din Coreea în care aceste cerințe sunt cele mai mari și unde impactul climatic al secetei este cel mai grav.

 

Pe de alta parte, potrivit Ministerului Unificării de la Seul, Coreea de Sud intenționează să trimită ajutor alimentar în Coreea de Nord înainte de luna septembrie, după cum au declarat astăzi surse oficiale.

Seul semnalează astfel ca dorește să abordeze situația dificilă cu care se confruntă Coreea de Nord după ani de sancțiuni internaționale promovate de Statele Unite și din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile care au afectat producția fraților de la Nord.
 

În alte ocazii, Coreea de Sud a recunoscut că, prin acest ajutor, încearcă, de asemenea, să mențină activ procesul de negocieri nucleare, blocat tocmai din cauza presiunii economice exercitate de Washington asupra R.P.D. Coreene, Phenianul, însă a criticat poziția ambiguă a Seulului, care dorește să mențină schimburile inter-coreene, dar aderă la politica de sancțiuni severe a Statelor Unite.
 

Ultima dată când Seulul a oferit asistență alimentară Coreei de Nord a fost în 2010, pentru a ajuta tara să facă față daunelor provocate de inundații.

 

Ciprian Pop

Tag-uri Geo: