27 octombrie 2021

Coreea de Sud a declarat că nu are date despre slăbirea regimului de frontieră al Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC)

Hart COREEA S si N
Distribuie pe rețelele tale sociale:
Este greu de spus când Nordul își va deschide granițele, a declarat Cha Dok Chol, un purtător de cuvânt al ministerului sud-coreean al unificarii.

RPDC continuă să exercite un control strict la frontierele sale terestre, în ciuda unor semne de slăbire în porturile utilizate pentru a primi ajutor extern. Acest lucru a fost anunțat vineri la un briefing de la Seul de către un reprezentant al ministerului sud-coreean al unificarii.

„În ciuda faptului că unele mijloace media raportează semne ale începerii aprovizionării cu materiale către Coreea de Nord, nu putem confirma încă astfel de date, inclusiv livrarea de mărfuri din orașul chinez Dandong către Sinuiju, peste Podul Prieteniei, râul Amnokgang, care separă cele două țări”, a spus oficialul. „Este dificil de spus când Nordul își va deschide granițele, continuăm să monitorizăm dezvoltarea situației”, a adăugat el.

Cu o zi mai devreme, agenția sud-coreeană Yonhap a  raportat că Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a început să livreze ustensile medicale pentru combaterea coronavirusului în RPDC. Ce tipuri de îngrijiri medicale sunt în cauză, Yonhap nu a precizat.

În august, portalul de internet NK News a  raportat că RPDC va primi un lot de doze de medicament prin mecanismul internațional de distribuire a vaccinului COVAX de la compania britanico-suedeză AstraZeneca și compania chineză Sinovac Biotech. Cu toate acestea, Phenianul a refuzat să accepte aceste provizii.

Conform datelor oficiale, niciun caz de infecție cu coronavirus nu a fost detectat în RPDC de la începutul pandemiei. Până la sfârșitul lunii septembrie a acestui an, peste 40 de mii de cetățeni din RPDC au trecut testul COVID, toate rezultatele fiind negative. În ianuarie 2020, republica populară a introdus măsuri dure, închizând complet granițele și izolându-se de lumea exterioară.

Ciprian Pop