8 decembrie 2021

Coreea exclude posibilitatea contactului cu SUA

coreea
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Coreea de Nord a exclus, și prin vocea Ministrului său de Externe, „posibilitatea oricărui contact” cu SUA.

Remarcile făcute în cadrul unei reuniuni cheie a Partidului Muncitoresc din 17 iunie la Phenian a marcat prima dată când Kim Jong Un a vorbit despre SUA de când președintele Joe Biden a preluat funcția, în ianuarie.

Al doilea semnal a fost făcut joi, de către șeful diplomației de la Phenian: „Nu luăm în considerare nici măcar posibilitatea unui contact cu SUA, darămite să-l avem la modul concret, ceea ce nu ne va duce nicăieri, ocupând doar timp prețios”, a declarat ministrul de externe, Ri Son-gwon.

Ri a mai spus că ministerul său „salută declarația de presă clară emisă de directorul adjunct al departamentului Comitetului Central al Partidului Muncitoresc Coreean, care urmează să elimine judecata pripită, presupunerile și așteptările SUA”.

El se referea la o declarație făcută marți de Kim Yo Jong, sora liderului nord-coreean, Kim Jong un, care a spus că așteptarea Washingtonului de a relua discuțiile cu Phenianul este greșită și „îi va scufunda într-o dezamăgire și mai mare”.

De cealaltă parte, duminică, consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a numit comentariile lui Kim Jong- Un despre pregătirea dialogului și a conflictului cu Washington drept un „semnal interesant”.

Administrația Biden, la sfârșitul lunii aprilie, și-a finalizat revizuirea politicii față de Coreea de Nord.

Kim Jong-Un și fostul președinte american, Donald Trump, au organizat primul lor summit la Singapore, în iunie 2018, stabilind canale spre o soluționare a relației bilaterale pe calea unei păci  durabile în Peninsula Coreeană.

Discuțiile de denuclearizare dintre Phenian și Washington au fost blocate de la încheierea celui de-al doilea summit Kim-Trump fără acord în februarie 2019, în Capitala vietnameză Hanoi.

 

Ciprian Pop