Publicat: 14 Martie, 2012 - 20:15

Corina Crețu, vicepreşedinte al Comisiei pentru Dezvoltare din cadrul Parlamentului European, a cerut, în sesiunea plenară de la Strasbourg, mai multă fermitate din partea Comisiei Europene față de încurajarea de către guvernul Olandei a intoleranței, xenofobiei și discriminării cetățenilor din noile state membre din Europa Centrală și de Est.

"Comisia Europeana, in calitate de gardian al tratatelor UE, are datoria de a solicita imperativ Olandei sa respecte Tratatul de la Lisabona, Carta Drepturilor Fundamentale a UE şi directivele privind libera circulaţie a lucrătorilor, tratamentul egal la angajare si protectia datelor cu caracter personal", a subliniat Corina Cretu in interventia scrisa aferenta dezbaterii privind site-ul extremist care incurajeaza cetatenii olandezi sa-i reclame pe est-europenii din cauza carora si-au pierdut locul de munca.

"Solicit Comisiei Europene sa actioneze ferm pentru stoparea unor asemenea atitudini anti-europene, care pot reprezenta un precedent grav, generand intoleranta si tensiuni intre cetatenii UE de nationalitati diferite. Nu doar acest site incurajat de guvernul olandez, ci politica Olandei in ansamblul sau ii discrimineaza pe cetatenii din noile state membre. Aceasta nu mai e o problema interna a Olandei, cata vreme este vorba de un gest fatis de ostilitate la adresa cetatenilor din zece tari ale Uniunii Europene", a declarat europarlamentarul roman. 

Corina Cretu a precizat ca acest site indreptat impotriva lucratorilor est-europeni e un simptom al orientarii anti-europene a Olandei, din care fac parte si refuzul obsesiv al aderarii Romaniei.