Publicat: 30 Ianuarie, 2020 - 23:10

Senatorul Titus Corlățean a fost ales, miercuri, 29 ianuarie a.c., vicepreședinte al Comisiei APCE pentru alegerea judecătorilor la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
Potrivit art. 22 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, APCE alege judecătorii la Curtea Europeană a Drepturilor Omului dintr-o listă de trei candidați transmisă Adunării de către părțile contractante la Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Votul are loc în plen, după ce, în prealabil, Comisia pentru alegerea judecătorilor la CEDO, a intervievat cei trei candidați, le-a examinat curricula vitae și a emis o recomandare de susținere a unuia dintre candidați pentru votul în plen.
Această comisie este alcătuită din 20 de membri titulari și 20 de membri supleanți din partea celor cinci grupuri politice ale Adunării (Grupul Partidului Popularilor Europeni – Creștin-Democrați; Grupul Socialiștilor, Democraților și Verzilor; Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa; Grupul Conservatorilor Europeni și Alianța Democratică și Grupul Stângii Unite Europene). Membrii comisiei trebuie să aibă un nivel ridicat de competență și experiență în domeniul juridic.
De asemenea, senatorul Titus Corlățean a fost ales în unanimitate reprezentant al Comisiei pentru afaceri politice și democrație a APCE la Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI).
ECRI este un organism de monitorizare prestigios al Consiliului Europei alcătuit din 47 de membri numiți pe criterii de independență, imparțialitate, autoritate morală și expertiză în materia combaterii rasismului, xenofobiei, antisemitismului, intoleranței și discriminării. Această instituție a Consiliului Europei monitorizează maniera în care fiecare stat membru respectă standardele relevante în acest domeniu și propune măsuri pentru îmbunătățirea situației.

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: