Publicat: 26 Iunie, 2014 - 08:38
Share

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlățean, va participa, la 26 iunie 2014, la Viena, alături de omologul austriac, Sebastian Kurz, la deschiderea celei de-a treia ediții a Forumului Anual al Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (SUERD), cel mai important eveniment anual al Strategiei. Manifestarea va avea loc la Primăria orașului Viena, fiind organizată de Comisia Europeană, Guvernul Austriei şi Primăria oraşului Viena.
La lucrările Forumului vor participa, alături de reprezentanți ai instituțiilor europene (Comisie, Parlament, Comitetul Regiunilor), autorităților centrale, regionale și locale din cele 14 state participante la Strategie, membri ai comunității academice și de cercetare, ai sectorului de afaceri și structurilor asociative.
De asemenea, evenimentul va avea o serie de invitați de marcă, printre care Comisarul pentru Politică Regională, Johannes Hahn, primarul și guvernatorul Vienei, Michael Häupl, ministrul federal austriac pentru educație, Gabriele Heinisch-Hosek, precum și ministrul pentru afaceri europene și internaționale din Baden Württemberg, Peter Friedrich, în calitate de gazdă a viitoarei ediții a Forumului Anual SUERD.
Desfăşurat sub titlul „We grow together – together we grow – Empowered for a prosperous and inclusive Danube Region”, Forumul va avea ca tematică generală revizuirea sistemului de guvernanţă a Strategiei Dunării şi creşterea competitivităţii în regiune, incluziunea socială fiind privită ca o precondiţie pentru asigurarea prosperităţii.
Formatul manifestării menţine tradiţia instituită de România, prin Forumul SUERD de la Bucureşti din 2013 privind organizarea reuniunii informale a miniştrilor de externe dunăreni în marja Forumului. În acest context, în 2014, reuniunea miniştrilor de externe va fi organizată în după amiaza zilei de joi 26 iunie, după Sesiunea oficială de deschidere.
Prin participarea ministrului afacerilor externe la Forumul Anual şi reuniunea ministerială organizată în marja acestuia se asigură reprezentarea României conform profilului de statut de co-iniţiator, alături de Austria, al Strategiei UE pentru regiunea Dunării şi se reafirmă poziţia privilegiată pe care tandemul România-Austria o are în acest context.
 
Strategia Dunării pentru regiunea Dunării este proiectul politic european de amploare şi vizibilitate lansat de România împreună cu Austria. Este o importantă iniţiativă a ţării noastre după aderarea la UE şi a fost adoptată de Consiliul European în 24 iunie 2011, ca strategie macroregională a Uniunii Europene. Mai multe informaţii referitoare la Strategia Dunării sunt disponibile accesând www.danube-region.eu sau www.mae.ro/strategia-dunarii.
Forumul Anual este principala reuniune a Strategiei UE pentru regiunea Dunării şi reuneşte reprezentanţi guvernamentali din cele 14 state dunărene, alături de oficiali europeni (Comisie, PE, Comitetul regiunilor), reprezentanţi ai regiunilor şi oraşelor dunărene, mediului academic şi de afaceri, ai societăţii civile, precum şi alţi promotori de proiecte. Prima ediţie a Forumului Anual a avut loc la Regensburg, Germania, în perioada 27-28 noiembrie 2012, reunind peste 600 de participanţi, iar cea de a doua ediție a Forumului Anual a fost organizată la București, în perioada 28-29 octombrie 2013, reunind peste 1000 de participanți.
Detalii suplimentare privind Forumul Anual al Strategiei UE pentru regiunea Dunării 2014, precum şi programul integral al evenimentului sunt disponibile accesând linkul: www.daubeforumvienna.eu.