Publicat: 3 Iunie, 2014 - 11:53

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, efectuează, în perioada 3-4 iunie 2014, o vizită în Polonia, la invitaţia omologului polonez, Radoslaw Sikorski, şi participă la manifestările de celebrare a 25 de ani de libertate în Polonia.  
Ceremoniile marchează împlinirea a 25 de ani de la primele alegeri parţial libere, la 4 iunie 1989, care au însemnat pentru Polonia căderea comunismului şi începutul transformărilor democratice, sociale şi economice. Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, alături de omologii săi prezenţi la ceremoniile de la Varşovia, va participa la dejunul de lucru, oferit de către preşedintele Republicii Polone, Bronislaw Komorowski, şi de Preşedintele SUA, Barack Obama, şefilor de stat din Europa Centrală şi de Est. Din această  perspectivă, prezenţa la aceste evenimente constituie nu doar un prilej de confirmare a drumului comun al Poloniei şi României spre libertate, dar și o oportunitate pentru promovarea pozițiilor și intereselor în plan bilateral, precum și coordonarea cu Polonia în dosarele de interes comun, în plan european şi euro-atlantic.
De asemenea, şeful diplomaţiei române va avea, la data de 4 iunie 2014,  convorbiri oficiale cu ministrul de externe Radoslaw Sikorski. Din perspectiva Parteneriatului strategic dintre România şi Polonia, cei doi înalţi oficiali vor aborda teme  privind întărirea cooperării bilaterale şi promovarea intereselor comune în plan regional şi european. Între acestea, vor fi discutate aspecte relevante în contextul evoluţiilor din Vecinătatea Estică a Uniunii, cu accent pe  susţinerea parcursului european al Republicii Moldova şi sprijinirea unor evoluţii pozitive în Ucraina, precum şi elemente de interes din perspectiva securităţii energetice.
În marja vizitei la Varşovia, ministrul afacerilor externe,Titus Corlăţean, va avea un schimb de opinii cu Leszek Miller,  prim-ministru al Poloniei în perioada 2001- 2004, şi preşedinte al Alianţei Stângii Democratice.
 
În perioada 3-4 iunie 2014, autorităţile din Polonia organizează o serie de evenimente pentru aniversarea a „25 de ani de libertate în Polonia”. Ceremonia oficială va fi organizată la Castelul Regal din Varșovia, simbol al renașterii națiunii poloneze (Palatul a fost devastat și bombardat în mai multe etape, distrus în totalitate în timpul celui de al doilea Război mondial şi reconstruit în anii ’70. Astăzi este monument „UNESCO World Heritage”). La ceremonii au fost invitaţi să participe șefi de stat, guvern și miniștri de externe.

Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.artmark.ro. Persoană de contact: Valeriu Sângeorzan, Tel.: 021 210 30 16, Mobil: 0757 056 109