26 iunie 2022

Cornel Feruţă a avut o întrevedere cu secretarul general adjunct al Ligii Statelor Arabe (LSA), Hossam Zaki

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Secretarul de stat pentru afaceri globale şi strategii diplomatice, Cornel Feruţă, a avut marţi, 3 august 2021, o întrevedere cu secretarul general adjunct al Ligii Statelor Arabe (LSA), Hossam Zaki.

În cadrul întrevederii, oficialul român a subliniat importanţa pe care România o acordă multilateralismului şi sistemului internaţional bazat pe reguli şi, totodată, a evidenţiat interesul pentru consolidarea relaţiei României cu LSA, evocând bunele relaţii pe care România le are în mod tradiţional cu statele arabe.

Cei doi demnitari au abordat subiecte legate de perspectivele cooperării UE-LSA în domenii de interes reciproc precum migraţie, securitate, dezvoltare socio-economică şi tehnologică sustenabilă, educaţie şi cultură, în contextul pregătirii, în anul 2022, a celui de-al doilea summit la nivel înalt între cele două organizaţii. De asemenea, a fost luată în discuţie necesitatea identificării unor sinergii între diferitele formate de cooperare existente la nivel regional între Europa şi diverse state arabe, fie că este vorba despre relaţia UE-Consiliul de Cooperare al Golfului sau despre relaţia pe care o are UE cu statele arabe din Vecinătatea Sudică.

Discuţiile celor doi oficiali au prilejuit un schimb relevant de opinii cu privire la evoluţii importante care vizează diverse state arabe din Orientul Mijlociu şi Nordul Africii, cu accent pe situaţia din Siria, Liban, Libia şi Yemen. De asemenea, întrevederea a oferit ocazia realizării unui dialog aprofundat cu privire la perspectivele implementării Iniţiativei Arabe de Pace, adoptate de LSA in 2002, şi articulării acesteia cu alte iniţiative relevante menite să deblocheze şi să conducă la o soluţie pentru Procesul de Pace din Orientul Mijlociu.