Publicat: 11 Noiembrie, 2014 - 13:56
Share

Întrebare adresată ministrului Sănătății, Nicolae Bănicioiu, de către deputatul independent de Alba Cornel-George Comșa:

ÎNTREBARE

Adresată: Domnului Ministru Nicolae Bănicioiu, Ministerul Sănătății.

De către: Deputat independent de Alba, Cornel-George Comșa.

Obiectul întrebării: Redeschiderea spitalului din Săcele-Brașov.

Stimate domnule Ministru,

După cum știți, în anul 2011 au fost închise în județul Brașov spitalele din Codlea, Săcele și Victoria. Dintre cele trei unități sanitare, cele din Codlea și Victoria au fost redeschise în același an, ca urmare a protestelor organizate de locuitorii orașelor menționate, precum și a presiunilor făcute de autoritățile locale pe lângă Ministerul Sănătății. Doar pentru spitalul din Săcele nu s-a găsit încă soluția juridică de redeschidere.

De serviciile spitalului din Săcele beneficiau înainte de închidere, peste 50.000 de persoane din oraș și din localitățile învecinate, care fie sunt nevoite să apeleze la cabinetele medicale private, fie să vină la Unitatea de Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov, care este și așa destul de aglomerată. Odată cu închiderea spitalului din Săcele, media persoanelor care vin în regim de urgență la Brașov este de 200 pe zi.

În urma vizitei pe care ați întreprins-o de curând în județul Brașov, ați putut constata că spitalul din Săcele este încă închis, în ciuda faptului că dispune de ceea ce este cel mai important în vederea funcționării oricărei unități sanitare: aparatura medicală.

Autoritățile locale afirmă că sunt necesari 400.000-500.000 de lei, pentru redeschiderea spitalului, sume ce ar trebui alocate pentru verificarea aparaturii existente, dezinfecții și igienizare. Pe lângă acesti bani ar mai fi necesari 200.000 de lei pe lună pentru plata utilitătilor, dar cum această sumă s-a asigurat și înainte de închiderea spitalului din bugetul local, așa se va proceda și după redeschiderea spitalului.

O ultimă problemă ce necesită a fi soluționată pentru funcționarea spitalului din Săcele o reprezintă asigurarea personalului, iar Direcția de Sănătate Publică dă asigurări că acest lucru se poate realiza. Pentru ca spitalul să devină din nou funcțional este nevoie de angajarea a 70 de persoane, dintre care 17 medici. Totuși, conform autorităților locale, angajările nu se pot face decât în momentul în care se semnează contractul de finanțare cu Casa de Asigurări, dar, pentru că documentul să fie parafat, este nevoie ca unitatea să aibă personal angajat cu cel puțin două luni înainte, perioadă în care medicii trebuie să facă voluntariat, neavând cum să fie plătiți.

Ați afirmat recent că Ministerul Sănătății este pregătit să introducă spitalul din Săcele în contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate.

În consecință, vă întreb respectuos stimate domnule ministru:

1. Care este data preconizată la care se va întâmpla acest lucru ?

2. Ați declarat că ministerul condus de dumneavoastră are pregătită documentația și fondurile necesare redeschiderii spitalului din Săcele, însă contați și pe sprijinul autorităților locale. Din sumele menționate mai sus (400.000-500.000 de lei), care este ponderea pe care o va aloca Ministerul Sănătății ?

3. Este bine știut că o parte importantă a populației orașului Săcele este de etnie romă și că personalul medical 's-a ferit' întotdeauna de unitatea sanitară din Săcele. Cum va fi atras și motivat personalul ce urmează să activeze în spitalul din Săcele ?

Solicit răspuns scris.

Deputat independent de Alba,

Cornel-George COMȘA