28 mai 2022

Cornelia NEGRUŢ: Românii trebuie să ştie adevărul despre decesele cauzate de cancer în România

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Efectele pandemiei şi mai ales a gestionării lamentabile a acesteia de către guvernele liberalo-useriste din ultimii doi ani au făcut, din păcate, ravagii tocmai în rândul celor mai năpăstuiţi pacienţi – bolnavii de cancer.

Mai mult de un an şi jumătate aceştia nu au avut acces corespunzător nici la tratamentul firesc pe care-l primeau înaintea erei Covid, nici la posibilitatea de a fi monitorizaţi şi trataţi în spitale.

Concluzia acestei incompentenţe manageriale grave de care se fac vinovaţi conducătorii Guvernului şi a Ministerului Sănătăţii din ultimii doi ani a fost aceea că foarte mulţi bolnavi de cancer au murit realmente cu zile.

„În jur de 88% din cazurile de cancer al căror tratament a fost finanţat în 2019 au fost regăsite în 2020 pe lista CNP-urilor pacienţilor decedaţi”, spunea recent Adela Cojan, preşedinte interimar al CNAS. Aceasta a mai afirmat, în acelaşi context, că 49% din fondurile alocate Programului naţional de oncologie sunt efectiv aruncaţi în van, deoarece nu au un răspuns conform în urma acestor decese.

Chiar dacă ulterior preşedintele interimar al CNAS şi-a nuanţat afirmaţia iniţială, este evident că România are o problemă imensă în condiţiile în care doar 12% din tratamentele persoanelor bolnave de cancer sunt încununate de succes.

Este cât se poate de trist şi, în acelaşi timp, îngrijorător ceea ce s-a petrecut cu pacienţii cu cancer, pe nedrept excluşi de la a avea şansa de a trăi, pur şi simplu, pentru că guvernanţii nu au găsit soluţii şi pentru ei, transformând până şi secţiile oncologice în unităţi care s-au ocupat doar de coronavirus.

Consider că ministrul actual al Sănătăţii este dator, cel puţin moral, familiilor celor care au decedat de cancer în ultima perioadă cu explicaţii. Să ne spună domnul Rafila cifrele oficiale legate de decesele înregistrate în cazul bolnavilor de cancer, care au beneficiat în anul 2019 de tratament din partea statului. Să ne explice această rată a mortalităţii fără precedent în România, ba chiar la nivel mondial. Şi, dincolo de toate acestea, să ne precizeze ministrul Sănătăţii ce face acum, în afară de a se contrazice cu „prietenii” liberali pe tema certificatului verde şi a testelor de salivă administrate aproape cu forţa copiilor.

Vicepreşedinte ALDE,
Cornelia NEGRUŢ