Publicat: 10 Aprilie, 2020 - 11:12
Share

Chicago, Illinois - Datele timpurii apărute în urma pandemiei coronavirusului din Statele Unite au pus în evidență disparitățile cu care mulți specialiști în sănătate publică sunt prea familiari: minoritățile rasiale sunt afectate în mod disproporționat de crizele de sănătate, cum ar fi aceasta. Și în cazul COVID-19, mai mulți dintre ei au murit.

La începutul acestei săptămâni, oficialii din Chicago, Illinois au fost printre primii care au eliberat o defalcare rasială a celor 6.100 de cazuri din oraș. Mai mult de jumătate erau afro-americani, în ciuda faptului că grupul reprezintă doar 30% din cei 2,7 milioane de locuitori ai orașului. Șapte din 10 pacienți care au murit din cauza COVID-19 în oraș erau afro-americani, au spus oficialii.

Statistici similare au fost văzute în altă parte din SUA. În Louisiana, unde 32 la sută din populație este afro-americană, acel grup a reprezentat 70 la sută din decesele legate de COVID-19. În Michigan, 40 la sută dintre cei care au murit au fost afro-americani, chiar dacă grupul reprezintă 13 la sută din populație la nivel național. În ambele state, cele mai mari și predominant orașe negre - Detroit și New Orleans - au fost cele mai lovite.

În New York, epicentrul pandemiei din SUA, coronavirusul ucide afro-americanii și hispanicii cu o dublă viteză a persoanelor albe, potrivit datelor preliminare ale statului.

Tendințele alarmante urmează o lungă istorie de rasism și inegalitate care au afectat în mod disproporționat afro-americanii. Aceștia suferă de o rată ridicată de obezitate, diabet și astm - condiții de sănătate care stau la baza riscului, care pun persoanele la un risc mai mare de complicații de la COVID-19, care este agravată de lipsa oportunităților economice și de acces la asistență medicală adecvată.

„Am lucrat extrem de mult pentru a rezolva aceste disparități istorice”, a spus Brian Bragg, vicepreședinte pentru sănătatea comportamentală și integrarea comunității la ACCESS Community Health Network, al cărui lanț de centre de sănătate acoperă unele dintre cele mai sărace cartiere din Chicago.

„Cu pandemia, acesta este încă un alt aspect al diferenței de sănătate care a fost făcută vizibilă, întrucât povara morții este suportată mai mult de comunitățile negre și brune”, a declarat Bragg pentru Al Jazeera.

Mindy Thompson Fullilove, profesoară de politică urbană și sănătate la New School din New York, a declarat că, în cazul disparităților de sănătate, defectele nu sunt doar rasiale.

Fullilove a făcut cercetări cu privi

„Epidemiile urmează fracturi sociale. Dacă aveți o societate care este fracturată sau fractură, știți că acolo va merge boala ”, a  spus Fullilove pentru Al Jazeera. 

Lucrătorii medicali vorbesc în timp ce oamenii așteaptă la rând pentru a primi teste în timpul focarului global de boală coronavirus (COVID-19) în afara Spitalului Comunitar Roseland din Chicago, Illinois [Joshua Lott / Reuters] [Viața de zi]

Ratele de sărăcie și șomaj sunt mai mari decât cele pentru persoanele albe non-hispanice din SUA, potrivit datelor guvernamentale.

Fernando De Maio, sociolog și co-director al Centrului pentru egalitatea sanitară comunitară de la Universitatea DePaul din Chicago, a mai spus că prejudecățile implicite și discriminarea structurală în sistemul de sănătate au stivuit punțile împotriva minorităților. Principalele cauze ale morții, cum ar fi bolile de inimă și cancerul pulmonar, observă rate mai mari la afro-americani - atât de mult încât trăiesc cu 10 până la 12 ani mai puțini decât oamenii albi, a spus De Maio pentru Al Jazeera.

„Problema de sănătate publică”

Deși datele preliminare disponibile pe coronavirus sunt deranjante, experții spun că este nevoie de mai multe pentru a putea aborda în mod adecvat problema.

„CDC [Centrele de Control și Prevenire a Bolilor] trebuie să conducă la acest aspect; altfel, ne-ar lipsi cel mai rău din problemă și diagnosticarea greșită a problemei ”, a spus De Maio. „Trebuie să încetăm să vedem pandemia ca o problemă medicală, dar [o vedem ca fiind] o problemă de sănătate publică”.

Pentru a îmbunătăți urmărirea rasială, primarul din Chicago, Lori Lightfoot, a făcut de atunci obligatorie identificarea rasei tuturor pacienților internați la unitățile de asistență medicală pentru COVID-19. De asemenea, a cerut liderilor comunității să ghideze minoritățile către resursele medicale, spunând că statisticile clare ar trebui să fie „un apel de trezire” pentru toți chicanii.

Alți oficiali au recunoscut că există lecții de învățat.

"De ce sunt mai mulți afro-americani și latino-americani afectați?" l-a întrebat guvernatorul New York, Andrew Cuomo, la o informare de miercuri. „Acum, numerele din New York nu sunt la fel de grave ca și disparitățile pe care le vedem în alte locuri din țară, dar există totuși disparități aparent.”

O copie de lucru a unui certificat de deces pentru un bărbat care a murit din cauza bolii coronavirus (COVID-19) indică faptul că rasa bărbatului a fost „Black sau African American”, așa cum se vede pe ecranul computerului [David Ryder / Reuters] 

Președintele SUA, Donald Trump, care a spus că administrația sa va elibera date rasiale legate de cazuri de coronavirus și decese, a numit numerele preliminare „o provocare extraordinară”.

„Este groaznic”, a adăugat el, făcând jurământul de a oferi sprijin comunităților afro-americane.

Experții spun însă că nu este doar o provocare în cazul pandemiei coronavirusului, ci una care a fost întotdeauna predominantă.

„De prea multă vreme această țară, politicienii și publicul au acceptat disparitățile ca fiind naturale”, a spus De Maio. "Sper ca această pandemie să evidențieze modul în care suntem toți împreună, deoarece sănătatea noastră depinde de sănătatea vecinilor." (eTN)

 

 

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: 

Tag-uri Geo: