Publicat: 17 Octombrie, 2019 - 08:48
Share

Prezentarea planurilor de investiţii ale corporaţiei JTEKT în România a fost tema centrală a întâlnirilor succesive de miercuri dintre ministrul Ştefan-Radu Oprea şi Tetsuo Agata, preşedintele companiei japoneze. Discuţiile au avut loc în contextul vizitei reprezentanţilor corporaţiei japoneze JTEKT pentru extinderea capacităţii de producţie la fabrica de rulmenţi Koyo din Alexandria. La întâlnire a participat o delegaţie extinsă a corporaţiei, din care au făcut parte reprezentaţii pentru Europa şi alţi membri importanţi ai boardului JTEKT.

Noua investiţie de la Alexandria este rezultatul efortului consecvent al Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, început în 2018 cu reprezentanţii companiei JTEKT, care a culminat cu vizita ministrului Ştefan-Radu Oprea în Japonia, anul trecut, urmată de vizita unei delegaţii ministeriale române, în iulie 2019, la Osaka.

Prezent astăzi la Bucureşti, la sediul MMACA preşedintele JTEKT a apreciat avantajele competitive oferite de mediul de afaceri din România şi oportunităţile de investiţii existente, exprimându-şi interesul de a intensifica prezenţa companiei sale în ţara noastră, inclusiv prin demararea unor noi investiţii, prezentând delegaţiei ministeriale planurile de investiţii până în 2026. Delegaţia japoneză a prezentat ministrului român provocările investitorului de la Alexandria de a atrage şi a păstra forţa de muncă în fabrică, precum şi de a asigura continuitatea tradiţiei şi transferul de cunoştinte practice către generaţiile tinere.

Ministrul Ştefan-Radu Oprea a readus în discuţie implementarea învăţământului în sistem dual, care ar conecta nevoile reale ale investitorului cu sistemul de educaţie din România. Oficialul a subliniat importanţa educaţiei în formarea de noi generaţii: "Locurile de muncă create astăzi sunt extrem de competitive pe piaţa muncii, iar condiţiile de lucru sunt mult mai bune în fabricile moderne. Astăzi, poţi vorbi de cariere de succes în fabrici. Pentru promovarea acestor poveşti, este nevoie de un parteneriat pe termen lung între autorităţile publice, pe de o parte, şi companiile private, pe de alta", a transmis ministrul Oprea investitorilor japonezi.

Acesta i-a invitat pe investitorii japonezi să integreze în lanţul de producţie cât mai mulţi furnizori din România, inclusiv IMM-uri, ceea ce ar duce la scăderea costurilor de producţie şi creşterea competitivităţii companiei.

Cele două delegaţii au abordat şi subiectul migraţiei forţei de muncă, ministrul transmiţând delegaţiei japoneze preocuparea Guvernului român pentru stabilizarea acestei pieţe prin măsuri menite să păstreze forţa de muncă în ţară - investiţii în infrastructură, educaţie şi sănătate - fiind măsurile pe termen mediu şi lung avute în vedere. Un alt factor determinant pentru trendul pozitiv pe care se află România în acest domeniu este ratingul de ţară, care indică stabilitatea şi predictibilitatea mediului economic şi de afaceri autohton.

"Prezenţa dumneavoastră în România şi perspectivele de extindere a businessului sunt o dovadă a faptului că România este o piaţă competitivă, care generează încrederea necesară pentru stabilirea unor parteneriate pe termen lung cu investitorii. Companiile japoneze prezente pe piaţa românească sunt cei mai buni ambasadori ai României pe plan extern, pentru că transmit poveşti de succes şi stabilesc exemple de urmat", a transmis ministrul Oprea delegaţiei japoneze, la finalul întâlnirii de la Bucureşti.
Întrevederea de la Bucureşti a continuat cu o vizită a ambelor delegaţii, la sediul fabricii de rulmenţi Koyo din Alexandria. Cu acest prilej, a fost făcută prezentarea companiei japoneze, a rezultatelor acesteia, dar şi noile planuri de investiţii. A avut loc şi o ceremonie simbolică de plantare a unui cireş, un simbol puternic în cultura japoneză, în curtea fabricii.

În România, fabrica de rulmenţi din Alexandria funcţionează încă din anul 1971, când a fost înfiinţată ca o companie de stat, cu know-how Koyo Seiko, producând primii rulmenţi în anul 1974. În 1998 Koyo Seiko Co. Ltd. a cumpărat majoritatea acţiunilor companiei, devenind "Koyo România S.A." În anul 2006 compania implementează un plan de îmbunătăţire a calităţii şi se axează, în principal, pe rulmenţii din industria auto, iar în anul 2009 pune în funcţiune 4 linii continue de asamblare.

În urma fuziunii ce a avut loc în ianuarie 2006, între Koyo Seiko Co, Ltd. şi Toyoda Machine Works, Ltd. a luat fiinţă JTEKT Corporation. Astăzi, JTEKT Corporation, cu sediul social în Osaka, Japonia, are operaţiuni la nivel mondial în Europa, Asia, SUA şi America Latină.

Cu activităţi axate pe patru domenii majore: rulmenţi, sisteme de direcţie, transmisie şi maşini-unelte, JTEKT vizează îndeplinirea aşteptărilor ridicate ale clienţilor săi şi câştigarea încrederii societăţii.Biroul de presă al Ministerului pentru Mediul de Afaceri,Comerţ şi Antreprenoriat

Tag-uri Nume: