1 iulie 2022

Corul Madrigal şi Marius Manole în Concertul Extrordinar „Ave Maria” la Opera Naţională Bucureşti

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Duminică, 29 august 2021, de la ora 20:00, Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” şi Opera Naţională Bucureşti invită publicul meloman la Concertul Extraordinar „Ave Maria”.

Evenimentul se va desfăşura în cadrul programului Promenada Operei şi îi va avea ca invitaţi pe actorul Marius Manole şi copii din ansamblurile instrumentale şi corale ale Programului Naţional Cantus Mundi: trupa de percuţie Young Beats – fondată şi coordonată de muzicianul Zoli Toth şi Cor cu Dor – fondat şi coordonat de Teodora Jaworski.

„Iată că „Ave Maria”, un concept artistic unic pregătit de Corul Madrigal pentru celebrarea Sfintei Marii, revine din nou pe scenă în această vară datorită unui parteneriat cu prestigioasa instituţie a Operei Naţionale Bucureşti. Suntem bucuroşi că a patra reprezentaţie „Ave Maria” îl are din nou ca invitat special pe actorul Marius Manole, dar şi pe talentaţii copii din Programul Naţional Cantus Mundi, care aduc mereu un plus de culoare şi prospeţime proiectelor Madrigal. Ne bucurăm să putem performa în aer liber, pe esplanada Operei Naţionale, un spaţiu atât de generos şi apreciat de iubitori ai muzicii şi artelor spectacolului” – a declarat Emil Pantelimon, Managerul Corului Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

După ce pe 15 august a fost ovaţionat la scenă deschisă, Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu, se întoarce pe scena bucureşteană cu o nouă reprezentaţie a spectacolului „Ave Maria”, ce cuprinde un repertoriu dedicat imaginii Fecioarei Maria în muzica universală, îmbogăţit cu o selecţie emoţionantă de Psalmi, redată magistral de Marius Manole. Spectacolul va fi întregit de o scenografie spectaculoasă, ce conţine proiecţii impresionante şi un design de iluminat arhitectural.

Programul Concertului Extraordinar „Ave Maria” cuprinde lucrări selectate de dirijorul principal al Corului Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, Anna Ungureanu, din creaţia autohtonă şi internaţională, de facturi şi stiluri diferite şi aduce sonorităţi de inspiraţie sacră, de la compoziţii ale filonului bizantin ortodox, până la motete ale Renaşterii sau partituri complexe din istoria muzicii universale şi contemporane.

Biletele se pot achiziţiona de pe platforma http://tickets.operanb.ro/ şi de la Casa de Bilete a Operei Naţionale Bucureşti. Costul unui bilet porneşte de la 40 lei.

Parteneri: Opera Naţională Bucureşti, Opera Comică pentru Copii

Mai multe informaţii sunt disponibile pe www.madrigal.ro, https://operanb.ro/ şi pe paginile de social media ale celor două instituţii.

* Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” este o emblemă a vieţii muzicale româneşti şi universale. Din momentul înfiinţării sale, în 1963, de către dirijorul Marin Constantin (1925-2011), Corul Madrigal a susţinut peste 4.600 de concerte aplaudate în întreaga lume, impunându-se astfel ca un adevărat „brand de ţară”. Este unul dintre etaloanele mondiale ale muzicii corale camerale, cu un repertoriu îndreptat către Renaşterea europeană, muzica bizantină şi creaţia contemporană românească şi universală.

În noiembrie 2016, Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertăţii, Speranţei şi Păcii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Naţiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summit-ului Global de Religie, Pace şi Securitate.

După 58 de ani de activitate neîntreruptă, Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, instituţie publică de concerte de importanţă naţională, aflată în subordinea Ministerului Culturii din România, îşi continuă parcursul său de diplomaţie culturală, fiind unul dintre cele mai longevive şi apreciate ansambluri corale europene.

Din anul 2011, Corul Madrigal derulează Programul Naţional Cantus Mundi, cel mai mare program de integrare socială prin muzică a copiilor din România, iniţiat de maestrul Ion Marin, care reuneşte în prezent peste 1.680 de coruri şi peste 60.000 de copii din ţară şi diaspora.

** Opera Naţională Bucureşti, instituţie aflată în subordinea Ministerului Culturii, este cea mai importantă scenă dedicată spectacolului muzical şi coregrafic din România.

Instituţionalizată în 1921, marcând în 2021 o sută de ani de la înfiinţare, Opera Naţională Bucureşti a fost constituită pe fondul existenţei pe teritoriul României, încă din 1885 a Companiei Opera Română înfiinţată de George Stephănescu, ce îşi desfăşura spectacolele pe scena Teatrului Naţional.

Primul spectacol oficial a avut loc pe 8 decembrie 1921 cu spectacolul Lohengrin de Richard Wagner, prilej cu care marele compozitor George Enescu s-a aflat la pupitrul dirijoral, dorind astfel să sublinieze sprijinul şi implicarea sa efectivă în realizarea acelui moment istoric în cultura neamului românesc. În acest an, tot pe 8 decembrie, este programat spectacolul centenar, cu acelaşi titlu, în regia lui Silviu Purcarete cu o distribuţie de renume internaţional.

La 100 de ani de la instituţionalizare, Opera Naţională Bucureşti prezintă publicului o altfel de Promenada Operei, transformând evenimentul de tradiţie ajuns la a XI-a ediţie într-un veritabil festival. În an centenar, Opera Naţională Bucureşti celebrează nu numai arta lirică, ci şi artele spectacolului în general, din 27 august până în 12 septembrie, cu artiştii săi, dar şi cu artişti invitaţi şi instituţii partenere, transformând esplanada din faţa Operei într-un autentic hub cultural.

Din 27 august până pe 12 septembrie, Promenada Operei va găzdui peste 600 de artişti, va oferi publicului peste 2700 de minute de muzică şi spectacol.

Biroul de presă
Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”
Programul Naţional Cantus Mundi