28 noiembrie 2021

Corul Madrigal şi Programul Naţional Cantus Mundi au lansat volumul „Muzica pentru toţi”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a lansat prin Programul Naţional Cantus Mundi proiectul editorial „Muzica pentru toţi – Integrarea şi incluziunea socială a copiilor şi tinerilor cu cerinţe educaţionale speciale prin intermediul muzicii”.

Volumul „Muzica pentru toţi” vine în sprijinul dirijorilor şi a profesorilor cu o componentă complexă privind metodele aplicate în procesul educaţional, vizându-le cu precădere pe acelea de relaţionare din interiorul unui grup coral sau muzical, cu scopul de a menţine un spaţiu dedicat dezvoltării armonioase a tuturor copiilor, indiferent de cerinţele lor educaţionale. În plus, materialul editorial aduce un element de noutate prin propunerea unei componente autoreflexive, de cunoaştere de sine, prin care formatorii să îşi potenţeze vocaţia care i-a îndemnat de la bun început să fie dascăli.

„Dirijorii corurilor de copii au o misiune extrem de complexă şi de importantă – ei formează oameni, construiesc comunităţi, ating suflete, scriu poveşti în vieţile celor la care ajunge muzica. Tocmai de aceea, interacţiunea dintre copii şi dirijor are o importanţă uriaşă, fiind totodată o conexiune care evoluează constant şi care are nevoie de îngrijire atentă şi continuă. Acest ghid menirea de a valorifica această relaţie, prin construirea şi consolidarea un mediu armonios, în care fiecare copil să îşi atingă potenţialul, să se simtă în siguranţă, să se dezvolte sănătos, pentru a se putea bucura deplin de una dintre cele mai frumoase experienţe – aceea de a cânta alături de prietenii şi colegii lui”, a declarat Emil Pantelimon, Manager, Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

„Muzica pentru toţi” aduce în prim-plan principiile esenţiale ale integrării şi incluziunii prin cultură, prin care, atunci când interacţionează într-un mediu educaţional adecvat, orice copil îşi poate împlini potenţialul, indiferent de limitări sau constrângeri fizice sau psihice. Acestea sunt principii pe baza cărora a fost creat Programul Naţional Cantus Mundi, cea mai mare mişcare de comunicare şi integrare prin muzică a copiilor din România, care promovează acceptarea, diversitatea şi toleranţa în toate activităţile şi evenimentele pe care le desfăşoară.

Proiectul editorial „Muzica pentru toţi – Integrarea şi incluziunea socială a copiilor şi tinerilor cu cerinţe educaţionale speciale prin intermediul muzicii” este iniţiat şi implementat de Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” prin Programul Naţional Cantus Mundi, în parteneriat cu Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi.
Proiectul este co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN)*.

*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanţării.

Mai multe informaţii despre volumul „Muzica pentru toţi” sunt disponibile pe www.cantusmundi.ro, www.madrigal.ro şi pe canalele de social media ale Programului Naţional Cantus Mundi şi Corului Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

* * *
Programul Naţional Cantus Mundi este cel mai mare program de integrare socială prin muzică din România, iniţiat de reputatul dirijor Ion Marin şi derulat cu implicarea Corului Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

După 10 ani de activitate, Programul reuneşte sub umbrela un număr impresionant de 1.680 de coruri. Peste 60.000 de copii şi tineri, alături de dirijorii lor, participă la promovarea cântului coral pe întreg cuprinsul ţării, depăşind barierele legate de etnie, condiţie socială şi capacităţi fizice sau psihice, construind astfel nuclee culturale complexe, atât de necesare pentru revitalizarea societăţii noastre.

Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” este o emblemă a vieţii muzicale româneşti şi universale. Din momentul înfiinţării sale, în 1963, de către dirijorul Marin Constantin (1925-2011), Corul Madrigal a susţinut peste 4.600 de concerte aplaudate în întreaga lume, impunându-se astfel ca un adevărat „brand de ţară”. Este unul dintre etaloanele mondiale ale muzicii corale camerale, cu un repertoriu îndreptat către Renaşterea europeană, muzica bizantină şi creaţia contemporană românească şi universală.

În noiembrie 2016, Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertăţii, Speranţei şi Păcii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Naţiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summit-ului Global de Religie, Pace şi Securitate. După 58 de ani de activitate neîntreruptă, Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, instituţie publică de concerte de importanţă naţională, aflată în subordinea Ministerului Culturii din România, îşi continuă parcursul său de diplomaţie culturală, fiind unul dintre cele mai longevive şi apreciate ansambluri corale europene.

Biroul de presă
Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”
Programul Naţional Cantus Mundi