Publicat: 2 Ianuarie, 2017 - 11:17

La invitația Asociației Internaționale pentru Apărarea Libertății Religioase, Corul Național de Cameră 'Madrigal-Marin Constantin' a susținut un concert extraordinar la Geneva, cu ocazia Summitului Global pentru Religie, Pace și Securitate. Corul, dirijat de Anna Ungureanu, a cântat în fața a peste 140 de miniștri și ambasadori ai ONU, în marea sală a Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (World Intellectual Property Organization). Pe 23 noiembrie 2016, ansamblul a primit distincția de Ambasador al Libertății, Speranței și Păcii — premiul 'Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt'. Distincția a fost acordată la Palatul Națiunilor Unite de la Geneva.

Primul sediu din istoria de 53 de ani. Pe 11 aprilie, în prezența unor personalități de seamă ale României, Corul Național de Cameră 'Madrigal — Marin Constantin' a sărbătorit inaugurarea noului sediu, odată cu împlinirea a 53 de ani de la primul concert. Acesta se află la Sala Mare a Palatului, corpul C, etajul 3. Spațiile în care Madrigalul își desfășoară activitatea măsoară 600 de mp și au dotările necesare, atât din punct de vedere artistic, cât și pentru personalul administrativ. Printre ele se numără o sală de repetiții a corului, numită 'Marin Constantin', sala 'Madrigal', dedicată repetițiilor pe partide, sala 'Cantus Mundi', utilizată pentru programul omonim și opt birouri administrative.

Alături de Directorul de Onoare al Corului, Maestrul Ion Marin, printre invitații la eveniment s-au numărat Consilierul Președintelui României — Sergiu Nistor, Ministrul Culturii — Vlad Alexandrescu, Ministrul Muncii — Ana Costea, soprana Felicia Filip — managerul Operei Comice pentru Copii, pianistul Dan Grigore, fagotistul Miltiade Nenoiu — președintele UNIMIR, actrițele Emilia Popescu și Rodica Mandache.

Festivaluri.

Pe parcursul anului, Corul a susținut concerte în festivaluri importante de pe întreg teritoriul României: Festivalul 'Vacanțe muzicale' de la Piatra Neamț, Festivalul Concurs Coral Internațional pentru Tineret 'Gavriil Musicescu' de la Iași, Festivalul de Muzică Veche de la Miercurea Ciuc, Festivalurile 'Classics for Pleasure' și 'Sibiu Opera Festival' de la Sibiu și Festivalul 'Săptămâna Internațională a Muzicii Noi'.

469 de coruri de copii și 350 de dirijori pregătiți. În cadrul programului inițiat de dirijorul român Ion Marin, la finalul anului 2016 s-a ajuns la cartografierea și înființarea a 469 de coruri Cantus Mundi. În cadrul workshop-urilor organizate de specialiștii Corului și susținute în Alba Iulia, Bacău, Brașov, Brăila, Buzău, Craiova, Galați, Iași, Timișoara au fost pregătiți 350 de studenți, educatori, profesori și preoți, pentru a putea desfășura activități corale. De asemenea, sub coordonarea dirijorului Anna Ungureanu și a managerului Emil Pantelimon, a văzut lumina tiparului 'Manualul Cantus Mundi — Corul: de la idee la realizare'.

În cadrul Festivalului Corurilor Școlare, organizat în parteneriat cu Primăria Municipiului București, prin Teatrul Excelsior, la nivelul capitalei, în ultimele 3 luni ale anului, au fost inițiate nu mai puțin de 120 de ansambluri corale. Formațiile Cantus Mundi au evoluat atât în concertele celebrului cor, cât și în cadrul unor importante evenimente bucureștene: Earth Hour 2016, Festivalul 'Opera Copiilor' și spectacolul 'Poveste de Crăciun'.

Costumele de epocă, restaurate.

Tot în anul 2016, cele 40 de costume de epocă, ce au o vechime de peste 20 de ani, au fost restaurate, cu sprijinul scenografului Daniela Drăgulescu. Procedura a durat aproape două luni, păstrându-se în detaliu elementele create inițial.

Venituri duble față de 2015.

Cu o nouă strategie de marketare a produselor culturale realizate de instituție și cu o amplă campanie de promovare, bugetul de venituri proprii a cunoscut o evoluție spectaculoasă. Dacă în anul 2015, Corul încasa din spectacole, bilete și materiale discografice suma de 247.000 lei, 2016 a adus o creștere de 106 %, la 510.000 lei.