Publicat: 10 Aprilie, 2020 - 13:32
Share

În contextul în care opinia publică este sistematic alimentată cu știri false șidezinformări cu privire la Pădurea Dobrovăț, acțiuni menite exclusiv pentru ainduce   panică   și   indignare   în   rândul   populației   și   a   genera   neîncredere   îninstituțiile   statului,   ministrul   Mediului,   Apelor   și   Pădurilor,   Costel   Alexe,   aîntreprins astăzi a doua vizită în teren pentru a clari"ca aspectele reale dincadrul exploatărilor forestiere din zonă. Vă transmitem transcriptul declarațiilor ministrului Costel Alexe:”Dragi ieșeni,Dragi români,Vreau   să   vă   întreb   acum,   de   la   fața   locului,   din   mijlocul   unei   exploatăriforestiere: nu credeți că din punct de vedere electoral și de imagine mi-ar % fostmai ușor să mă ascund după starea de urgență și să dispun oprirea tăierilorlegale? Nu credeți că aș % fost cel mai avantajat din toate punctele de vedere dacă aș %pus lacăt pe un sector funcțional al economiei și nu aș mai % avut bătăi de cap,dezinformări, atacuri la persoană și multe lucruri neadevărate care s-au scris șispus despre mine în ultima perioadă?  
Am ales, spre deosebire de foarte mulți politicieni, să nu %u cinic și populist, sănu exploatez criza medicală și să nu îmi fac imagine și capital electoral bătându-mi joc de oameni, de natură, de lege, de toate principiile unui stat! Nu mă feresc să iau decizia corectă, chiar dacă ea nu este populară!Lemnul   este   o   resursă   regenerabilă,   iar   pădurea   trebuie   îngrijită,   păzită   șiexploatată sustenabil și durabil. Paza pădurii, plantările de puieți și lucrările deîntreținere se fac din banii proveniți din vânzarea lemnului. Dacă oprim acumexploatarea, nu vom mai avea bani nici pentru pază, nici pentru împădurire, nicipentru conservare. Sute de știri false despre Pădurea Dobrovăț au inundat rețelele sociale în doar 2săptămâni. Este o campanie de dezinformare, de zeci de mii de euro. Imagini cu o pădure defrișată din Rusia sunt prezentate ca %ind din PădureaDobrovăț. La fel, imagini de anul trecut, din Munții Apuseni. Poienile și zonelepentru   hrana   animalelor,   vechi   de   peste   50   de   ani,   %lmate   cu   drone,   suntprezentate ca zone defrișate din pădurea Dobrovăț. Zone nou împădurite, încare puieții nu apucaseră să înverzească, sunt prezentate ca zone defrișate. Ocampanie bine focusată de dezinformare și propagare de atacuri la persoană,zeci de știri false, împinse în online cu sute de distribuiri plătite.Sunt zeci  de reclame   pe Facebook  plătite de  partide  politice și  publicații  descandal sau promovate din paginile lor, unii în goana după rating, alții dupăimagine și capital politic. ”Specialiștii” în propagandă și dezinformare au folositpână și poze din parcuri din SUA drept defrișări din România.Fără  a politiza  sau   face   judecăți   de   valoare,   strict   legal  și  pe  procedură,  înrealitate amenajamentul silvic și planul după care s-au executat și se executătăierile  din  Pădurea Dobrovăț este aprobat  și semnat  de  ministrul  Deneș, în 2019, iar intervențiile succesive între 2007 și 2020 s-au atribuit în urma unorlicitații publice. 
Totodată, pentru corecta informare a opiniei publice, ceea ce s-a prezentat ca%ind ”pădurea Dobrovăț rasă de Alexe în 2 zile”, reprezintă în fapt intervenții pesuprafața a 3.5 hectare, dintr-un trup de aproximativ 10.000 de hectare.Așa cum am discutat și stabilit și în luna februarie, când am vizitat zona, amconvenit că pe lungimea drumului național se va constitui o banda de protecție,lată de 30 m, în care nu se vor face intervenții în arboretul matur, ci numai însemințișul cu diametrul de 2-10 cm, de altfel lucrări necesare în silvicultură.Am promis și îmi onorez promisiunile: prioritatea mandatului meu este stopareatăierilor ilegale și respectarea cadrului legal în domeniul silvic!Măsurile   prioritare   pe   care   le-am   luat   în   cadrul   ministerului   sunt   menite   saocrotească   inclusiv   Pădurea   Bârnova-Dobrovăț   și   toate   pădurile   din   Iași.   Mărefer   la   includerea   în   ordonanța   de   urgență   militară   a   prezenței   gărzilorforestiere la veri%carea transportului de material lemnos. Am adus modi%cări importante la Codul silvic pentru a înăspri pedepsele și adescuraja   tăierile   ilegale,   suspendăm   autorizația   celor   care   taie   ilegal,   amintensi%cat   controalele   în   pădure,   pe   drumurile   forestiere   și   pe   drumurilepublice, în curând vom lansa SUMAL, un sistem prin care, inclusiv prin GPS pemașini,  fotogra%i   la  transporturi,   vom   monitoriza  lemnul  din  pădure  până   laprocesator! Sunt  măsuri  concrete  care  încep  deja  să  producă  efecte,  să  dea  roade  prinscăderea tăierilor și transporturilor ilegale! Vreau să îi asigur pe toți românii că sunt foarte preocupat și mă intereseazăsoarta pădurilor României și îmi dedic cu bună credință toată activitatea pentrua asigura  respectarea  legilor și  exploatarea durabilă  și sustenabilă a  acesteibogății naturale”.
 

Tag-uri Nume: