Publicat: 11 Aprilie, 2012 - 18:00
Share

 Astăzi, 11 Aprilie 2012, ora 11 :00, prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atănăsoaei, a susţinut o conferinţă de presă la sediul instituţiei, având ca teme pregătirea autorităţilor cu ocazia sărbătorilor pascale şi propunerile de modificare a legii privind gestionarea câinilor fără stăpân.

I. In ceea ce priveşte măsurile de pregătire a sărbătorilor pascale, prefectul Mihai Cristian Atănăsoaei a arătat că acestea urmăresc două obiective: (1) asigurarea de către autorităţile locale cu rol de control (DSVSA, DSP, OPC, DADR) că produsele comercializate în pieţe şi în centrele de desfacere în mod tradiţional cu această ocazie îndeplinesc normele sanitare veterinare şi de sănătate publică şi (2) asigurarea ordinii şi liniştii publice.

În ceea ce priveşte primul tip de măsuri, prefectul Capitalei a arătat că în ultima lună şi jumătate au fost controlate la Bucureşti un număr de 2008 societăţi comerciale, acţiunile  de verificare vizând atât evaziunea fiscală, cât şi respectarea normelor sanitar-veterinare şi de sănătate publică ale produselor comercializate. 

Au fost aplicate un număr de 695 amenzi în valoare totală de 1.529.850 lei. A fost suspendată activitatea unui număr de 44 de societăţi comerciale şi s-a dispus măsura confiscării  a 8653 kg legume-fructe şi a 851 kg carne de miel. De asemenea, a fost oprită temporar de la comercializare cantitatea de 9163 kg de legume-fructe şi produse din carne.

Garda Financiară a aplicat 9 măsuri asiguratorii în valoare de 4.738.870 lei şi a făcut 10 sesizări penale pentru un prejudiciu de 2.811.989 lei. In plus, s-a colectat TVA în avans în valoare de 13.718.034 lei.

Pe linia ordinii şi siguranţei publice, Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti vor acţiona într-un plan amplu în vederea asigurării sigurantei persoanelor. Vor fi intensificate măsurile specifice de ordine publică în locurile aglomerate (metrou, pieţe, târguri, hipermarketuri, etc.). Măsurile de ordine publică vor viza în principal prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional şi contravenţional pe traseele de afluire şi defluire a publicului spre lăcaşele de cult, prevenirea furturilor din maşini, genţi şi buzunare, combaterea fenomenelor de cerşetorie şi vagabondaj.

Referitor la fluidizarea traficului rutier, se va asigura prezenţa activă a agenţior de circulaţie rutieră şi se va intensifica colaborarea efectivelor de poliţie rutieră cu celelalte formaţiuni de poliţie întrucât se preconizează aglomerări mari în Capitală pe perioada Paştelui.

Pentru zona judiciară vor fi intensificate acţiunile de patrulare şi de flagrant, în special în zona staţiilor, hipermarket­urilor, parcurilor şi lăcaşelor de cult, în care sunt înregistrate valori mari de trafic al cetăţenilor.
 
În această perioadă sunt angrenaţi în activităţile enumerate un număr de peste 1.200 de poliţişti şi 1.200 de jandarmi.

II. În ceea ce priveşte legea câinilor fără stăpân, date fiind argumentele Curţii Constituţionale în sensul că animalele nu pot fi crescute pe domeniul public, că eutansierea se aplică numai dacă celelalte măsuri aplicate de autorităţile locale nu au dat roade, prefectul Capitalei a trimis ieri, 10 Aprilie, Senatului României, nişte propuneri de modificare a legii în concordanţă cu Decizia Curţii. Aceste propuneri pot deveni iniţiativă legislativă numai dacă parlamentarii din Senat o asumă ca atare.

Articolul care a fost declarat neconstituţional a fost modificat astfel:

 „Art. 4. – (1) Câinii fără stăpân sunt adăpostiţi în adăposturile serviciilor pentru gestionarea câinilor fără stăpân, unde vor fi cazaţi în vederea revendicării sau adopţiei. Populaţia trebuie informată în mod regulat despre existenţa adăpostului, programul de vizitare şi posibilitatea adopţiei.

(2) Pe perioada cazării în adăposturi, câinii care sunt diagnosticaţi de către medicul veterinar cu boli grave, transmisibile la om sau la animale vor fi eutanasiaţi, în termen de 3 zile de la data stabilirii diagnosticului. 

(3) În perioada de cazare a câinilor în adăposturi se rezolvă cu prioritate cererile de revendicare a acestora.

(4) Câinii nerevendicaţi în termen de 7 zile pot fi adoptaţi de persoane fizice şi persoane juridice, precum şi de către centrele de adopţie special amenajate şi organizate în acest scop, aparţinând organizaţiilor şi fundaţiilor pentru protecţia animalelor, cu respectarea prevederilor art. 8 alin. (3).

(5) Condiţiile minime pentru funcţionarea adăposturilor pentru câini sunt prevăzute în anexa nr. 1.

(6) Capturarea, transportul, cazarea, hrănirea, deparazitarea, vaccinarea, sterilizarea şi controlul bolilor câinilor în adăposturi se realizează cu respectarea normelor şi măsurilor sanitar-veterinare prevăzute în anexa nr. 2.

(7) Adăposturile serviciilor de gestionare a câinilor fără stăpân au obligaţia ca, de îndată ce a fost identificat proprietarul, acesta să fie notificat, în termen de 10 zile de la capturare.

(8) Proprietarul va suporta contravaloarea cheltuielilor de întreţinere a câinelui în cuantumul stabilit prin hotărâre a consiliului local.”

Soluţia care s-a impus este deci, sterilizarea masivă a tututor câinilor de rasă comună, cu sau fără stăpân,  strângerea câinilor de pe străzi, pastrarea lor in adăposturi şi eutanasierea exemplarelor agresive sau grav bolnave, atât la momentul aducerii lor în adăposturi cât şi pe perioada păstrării lor în adăposturi, dacă medicii veterinari îi diagnostichează cu astfel de boli. Adopţiile continuă să joace un rol important, aşa după cum se prevede şi in textul iniţial.

„Desigur, însă, aceste măsuri implică eforturi bugetare semnificative. La Bucureşti doar, la un număr de cca 40.000 de câini şi la un cost de intreţinere de 375 lei/câine/lună, bugetul va trebui să aloce suma de 41.860.000 euro anual. Iată deci cum, ipocrizia unor ONG-uri dublată de cea a unor primari nu fac decât să perpetueze această stare de fapt cu o medie de 10.000 de oameni muşcaţi anual în Capitală şi alte posibile decese, întrucât nu cred că vreun primar şi nici Primarul General vor aloca această sumă, decât dacă renunţă la alte proiecte. În aceste condiţii, ONG-urilor le revine o implicare efectivă şi nu doar la TV, prin construirea de adăposturi private unde să aibă grijă de animalele pe care zic că le iubesc, prin demararea unor campanii serioase şi eficiente de încurajare a adopţiilor sau prin acordarea de sprijin autorităţilor locale. La urma urmei, ei şi-au dorit această soluţie. Acum, e rândul dumnealor să o implementeze. Eu consider că mi-am dus până la capăt, date fiind obstacolele, promisiunea de a oferi o soluţie la problema câinilor fără stăpân. Voi continua să fac lobby pe lângă parlamentari pentru ca legea să fie discutată şi votată cât mai repede cu putiinţă. După adoptarea legii, încurajez toţi bucureştenii să ceară Primăriei Generale aplicarea ei întocmai” a declarat prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atănăsoaei.