Publicat: 14 Iunie, 2018 - 09:28

Asociaţia Ateliere Fără Frontiere organizează conferinţa ACTIV - Costul nemuncii şi necesitatea investiţiei în politici de activare pentru cei aflaţi în situaţie de sărăcie, excluziune şi marginalizare

Peste 70 de profesionişti din sectorul neguvernamental, instituţii de probaţiune, protecţie socială, agenţii de recrutare de personal dar şi reprezentanţi ai mediului academic, se întâlnesc astăzi, 14 iunie, la Penitenciarul Bucureşti-Jilava pentru a discuta despre activarea şi angajabilitatea persoanelor vulnerabile în contextul legislativ actual.

Asociaţia Ateliere Fără Frontiere organizează conferinţa ACTIV - Costul nemuncii şi necesitatea investiţiei în politici de activare pentru cei aflaţi în situaţie de sărăcie, excluziune şi marginalizare cu scopul de a pune pe agenda publică problematica şomajului de lungă durată, a serviciilor de asistenţă pasivă şi a persoanelor adulte apte de muncă dar neangajate.

O persoană care a fost traficată, un tânăr ce tocmai a ieşit din sistemul de protecţie al statului, o persoană care a ispăşit o pedeapsă privativă de libertate sau o persoană care a trăit toată viaţa sa pe străzi iar locurile de muncă experimentate au fost informale şi ilegale, nu are cum să se adapteze imediat condiţiilor de lucru de pe piaţa muncii convenţionale.

De obicei, o astfel de persoană poate să cumuleze mai multe vulnerabilităţi: să nu aibă acte de identitate, să nu aibă locuinţă, să nu fi absolvit nici măcar 4 sau 8 clase, să fie bolnavă, să fie dependentă de substanţe toxice sau alcool, etc.

O astfel persoană, aflată într-un cumul de vulnerabilităţi, nu poate rezista pe piaţa muncii convenţionale, chiar dacă găseşte un patron dispus să o angajeze. Şi totuşi este o persoană aptă pentru muncă, angajabilă!

Vulnerabilităţile temporare necesită servicii de activare prin inserţie socio-profesională.

Inserţia socio-profesională este un serviciu de activare care ar trebui inclus în nomenclatorul social şi supus procedurii de contractare publică.

Investiţia în astfel de politici de activare ar economisi şi cheltuiala publică pentru sănătate, securitate publică, justiţie, privare de libertate, probaţiune, şomaj, formare/calificare, sănătate (adicţii, boli transmisibile), şomaj şi ar transforma beneficiarii pasivi în contribuabili plătitori de taxe şi impozite.

Ateliere Fără Frontiere este o asociaţie neguvernamentală românească înfiinţată în 2008 care vizează inserţia socială şi profesională a persoanelor aflate în mare dificultate, militând împotrivă excluziunii sociale prin grijă fată de mediu şi prin educaţie.

 

 

Tag-uri Institutii: