8 august 2022

COVID-19 accentuează inegalitățile sociale și tulburările politice

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Potrivit celui mai recent raport publicat de Marsh, stresul economic indus de pandemie va continua să accentueze riscul politic global pe tot parcursul anului 2021. În plus, contextul COVID-19 amplifică amenințările cu care se confruntă economiile Marsh Specialty, arată creșteri mai mari decât oricând în ce privește riscul de țară în toate zonele globului. Acest aspect este determinat de creșterea cheltuielilor pentru finanțarea deficitului în ultimele 12 luni, care se adaugă riscurilor de credit suverane și comerciale în economiile mai puțin dezvoltate.

Potrivit raportului, tensiunile privind finanțarea publică pe piețele emergente vor rezulta din creșterea îndatorării suverane și pot crea condiții nefavorabile atât pentru companiile locale cât și pentru cele străine.

Pandemia COVID-19 mărește decalajele dintre economiile emergente și țările industrializate. De asemenea, pandemia favorizează divizarea socială care, în următorii 5-10 ani, va diminua stabilitatea geopolitică.

Potrivit raportului din acest an, inegalitatea socială este un risc larg răspândit în mai multe regiuni – în special în America și Europa. În viitor, inegalitatea va influența probabil alegerile, va accentua naționalismul politic și economic și ar putea crea condiții pentru conflicte deschise.

Urmare a pandemiei COVID-19, multe țări au instituit sau modificat scheme de credit comercial susținute de stat pentru a asigura stabilitatea economică. În timp ce aceste programe susțin, în prezent, comerțul intern și exporturile, criticii spun că acest tip de măsuri mențin în viață companiile zombie (cele cu sarcini mari ale datoriilor și rezerve de numerar scăzute). Global Political Risk Map 2021 indică riscul falimentelor în masă în rândul companiilor zombie după expirarea schemelor susținute de guverne.

România:

Acum, mai mult decât oricând, companiile trebuie să-și protejeze investițiile și lichiditatea. Asigurarea de credit comercial poate face diferența între supraviețuirea unei companii sau închiderea acesteia. Ajutoarele oferite de stat pentru a compensa efectele economice ale COVID-19 au susținut companiile. Acest lucru se reflectă și în numărul scăzut de insolvențe înregistrate pe parcursul anului trecut. Totuși, suntem rezervați cu privire la situația companiilor și a comportamentului lor la plată în momentul în care aceste scheme de ajutorare vor fi oprite.

Political Risk Map 2021