17 octombrie 2021

CPL: Redeschiderea exploatărilor miniere – singura şansă pe care o are România pentru relansarea economică

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Redeschiderea exploatărilor miniere este singura şansă pe care România o are pentru relansarea economică, după pandemie, în contextul în care avem importante zăcăminte de aur, argint şi cu metale rare, extrem de valoroase.

Centrul pentru Politici Local (CPL) – asociaţie care a sprijinit voluntar populaţia cu materiale sanitare de protecţie în contextul COVID-19 şi care este implicată în refacerea şi reconstrucţia zonelor miniere abandonate şi ecologizarea terenurilor afectate în urma închiderii exploatărilor miniere – îşi doreşte să supună atenţiei un subiect important, în legătură cu activitatea pe care o desfăşoară: salvarea ţării de criza financiară prin valorificarea corectă a resurselor naturale.

De mai bine de doi ani, Centrul pentru Politici Publice militează pentru redeschiderea mineritului. În această perioadă, am avut mai multe întâlniri cu reprezentanţi ai guvernelor – miniştri sau secretari de stat, dar şi cu şefi de instituţii, cu atribuţii în domeniu, pe această temă.

Considerăm că în această perioadă Statului îi revine sarcina de redeschidere a exploatărilor miniere de aur, argint şi metale rare, cât mai repede posibil, cu protejarea mediului înconjurător şi respectarea tuturor normelor europene în materie, după consultarea tuturor actorilor implicaţi. Studiile şi cercetările Centrului pentru Politici Locale arată că ţara noastră are foarte multe resurse naturale, iar asociaţia a găsit soluţiile tehnice şi tehnologice pentru efectuarea de activităţi de minerit rentabile şi responsabile. Ne manifestăm întreaga disponibilitate de a colabora, pe această temă, cu toate sindicatele şi asociaţiile din domeniu pentru dezvoltarea de idei şi practici comune.

Din 2019 şi până în prezent, Centrul pentru Politici Locale se implică direct şi nemijlocit în problemele de mediu ce afectează comunităţile locale şi soluţionează, prin forţe proprii, aspecte ce ţin de siguranţa şi sănătatea populaţiei din fostele zone miniere unde problemele de mediu pot produce efecte negative.

Astfel, am implementat un set de proiecte ce reabilitarea ecologică a haldelor de steril din fostele zone miniere şi ne propunem redarea funcţiilor terenurilor, cu sprijinul unor parteneri specializaţi.