3 decembrie 2021

„Creatori virtuali – Jocuri video şi realitate mixtă”, un proiect la graniţa dintre realitate şi virtual

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Institutul Francez din România şi Goethe-Institut invită pasionaţii de jocuri video de toate vârstele să se bucure de o experientă inedită, începând din 25 octombrie, în cadrul proiectului „Creatori virtuali / Jocuri video şi realitate mixtă” şi al festivalului Bucharest Gaming Week.

Proiectul a pornit de la dorinţa de colaborare între Europa de Sud-Est şi Europa Occidentală în domeniile jocurilor şi realităţii virtuale (VR). Mai mult, scena jocurilor video dobândeşte un rol, o sarcină şi o responsabilitate faţă de societatea civilă din ce în ce mai mari. Specialişti din Franţa, Germania şi România vor facilita accesul în universul lor de creaţie pentru a vedea asemănări şi deosebiri şi pentru a discuta despre prezentul şi viitorul acestui domeniu.

Expoziţia de concept art „Lumi imaginare” va deschide seria de evenimente cu vernisajul din data de 25 octombrie, ora 18:00, în Atriumul Institutului Francez. Aceasta va rămâne deschisă publicului până pe 12 noiembrie. În plus, va exista şi o expoziţie de jocuri video, care va permite vizitatorilor să testeze jocurile franceze expuse. Vernisajul va fi transmis live pe pagina de facebook a Institutului Francez. Selecţia lucrărilor din expoziţie a fost realizată împreună cu Asociaţia Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România – RGDA, curatorul german Thorsten S. Wiedemann (A MAZE) şi Marine Macq, directoarea galeriei Pixel Life Stories, jurnalistă şi cercetătoare în domeniul istoriei artei jocurilor video, care este şi curatorul expoziţiei. Expoziţia va fi disponibila şi online pe platforma A MAZE. / Berlin: www.a-maze.net.

În seara zilei de 26 octombrie, ora 18:00, va avea loc o masă rotundă cu tema „Încurajarea industriei creative din perspectiva jocurilor video”, transmisă live pe pagina de facebook a Goethe-Institut Bucureşti. Invitaţi: Thorsten Wiedemann (Director – Festival A.Maze, Berlin), Marine Macq (Director – Galeria Pixel Life Stories), Tudor Dăescu (Bucharest Gaming Week), Andreea Per (RGDA – Romanian Game Developers Association), Loic Meuley (Director – Institutul Francez Bucureşti). Moderator: Dr. Joachim Umlauf (Director – Goethe-Institut Bucureşti).

La nivel global, muzica de gaming devine un domeniu tot mai captivant pentru compozitori şi muzicieni de formaţie clasică cu potenţial creativ deosebit. Goethe-Institut şi Institutul Francez fac eforturi pentru a crea în acest domeniu punţi de comunicare între tineri compozitori, muzicieni şi specialişti în gaming. Astfel, compozitorii români Simona Strungaru, Cătălin Creţu, Alexandru Murariu, Andrei Petrache şi Dan D. Popescu au creat partituri orchestrale noi pentru trailer-ul jocului video Near Mage Voice. Acestea vor fi interpretate în primă audiţie de Ansamblul Sonomania, dirijat de Simona Strungaru, într-un concert ce va fi transmis live pe pagina de facebook a Goethe-Institut Bucureşti, în data de 28 octombrie, ora 18:00, urmat de o discuţie cu artiştii.

În perioada 1-5 noiembrie 2021, scenograful Adrian Damian va susţine atelierul „La graniţa dintre realităţi – Mixed reality workshop”, la CINETic – Centrul Internaţional de Cercetare şi Educaţie în Tehnologii Inovativ Creative. Atelierul este deschis oricui doreşte să descopere ce înseamnă mixed reality şi modul în care poate să folosească realitatea virtuală şi cea augmentată pentru a modifica percepţia asupra spaţiului şi a crea noi mijloace de expresie. Cunoştinţele anterioare nu sunt obligatorii, dar e necesară o înţelegere a modului în care se folosesc software-urile de modelare 3D şi Game Design.

Atelierul de la CINETic va fi dublat, pe perioada de desfăşurare, de o experienta de TeatruVR, o nouă formă de artă de nişă, o combinaţie între tehnologie şi artă. Este vorba despre un proiect al Popas PRoduction, Loop Virtual Reality Solutions, Augmented Space Agency : www.teatruVR.ro. Prin intermediul tehnologiei VR 360 spectatorul va trăi o experienţă nouă şi unică prin care se va transforma dintr-un simplu martor într-un personaj în mijlocul acţiunii, parte din poveste!

„Creatori virtuali – Jocuri video şi realitate mixtă” este un proiect implementat de Institutul Francez din România şi Goethe-Institut, cu susţinerea financiară a Fondului cultural franco-german. Parteneri: Bucharest Gaming Week, Romanian Game Developers Association (RGDA), Alianţa Franceză din Chişinău, A MAZE, Pixel Life Stories, CINETic – Centrul Internaţional de Cercetare şi Educaţie în Tehnologii Inovativ Creative.