30 septembrie 2022

Crescătorii de ovine îşi pot sacrifica mieii în abatoarele autorizate sanitar veterinar

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Alba reaminteşte crescătorilor de ovine că îşi pot sacrifica mieii în abatoarele autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, cu respectarea tuturor regulilor de igienă şi siguranţă alimentară.

Reprezentanţii Instituţiei Prefectului şi Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Alba recomandă unităţilor administrativ-teritoriale, care deţin centre provizorii pentru sacrificarea mieilor şi care doresc să le activeze în această perioadă (premergătoare Sărbătorilor Pascale), maximă precauţie, în contextul creşterii cazurilor pozitive de infectare cu SARS-CoV-2.

Se impune o analiză foarte atentă şi responsabilă înaintea iniţierii unor demersuri pentru autorizarea centrelor temporare de sacrificare a mieilor, având în vedere evoluţia pandemiei de COVID-19, riscul crescut de contaminare cât şi obligaţia de a respecta restricţiile instituite în contextul epidemiologic.

Organizarea unor astfel de centre de sacrificare ar favoriza contactul direct între mai multe persoane şi formarea unor grupuri mari de oameni, ceea ce contravine măsurilor instituite de autorităţile publice implicate în combaterea pandemiei COVID-19.

Un alt mare pericol, în aceasta perioadă, este reprezentat de evoluţia a numeroase focare de pestă porcină africană, distribuită geografic pe tot teritoriul judeţului nostru. Astfel, diseminarea bolii dintr-o curte contaminată, spre alte gospodării cu efective de porci, este foarte posibilă şi chiar probabilă, prin intermediul persoanelor care nu respectă regulile de decontaminare, prin echipamente de lucru ale acestora, utilaje agricole, hrana pentru animale posibil contaminată, mijloace de transport care nu au fost dezinfectate corespunzător sau deloc, prin intermediul altor specii de animale etc.

Astfel, trebuie acordată o atenţie deosebită şi acestui aspect, dat fiind efectele dezastruoase pe care le produce această boală din punct de vedere economic.

Ca o primă soluţie faţă de cele specificate anterior, menţionam că la nivelul judeţului Alba există abatoare autorizate sanitar-veterinar unde ar putea fi sacrificaţi mieii în condiţii de maximă siguranţă, după cum urmează: SC Transeuro SRL – Ighiu, ACA Cugir, SC Luca Prod Carn SRL – Mirăslău, SC Montana Popa SRL – Blaj şi SC Ovin Pres Carn SRL -Mesentea.

Carnea provenită de la mieii sacrificaţi în abatoare autorizate poate fi comercializată de către deţinătorii de oi, operatori economici înregistraţi sau autorizaţi sanitar veterinar, în supermarketuri, măcelării, pieţe agroalimentare, iar mieii proveniţi din exploataţii nonprofesionale sacrificaţi în abatore pot fi comercializaţi de către proprietari în cadrul halelor agroalimentare autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor sau direct către consumatorul final.

Crescătorii de ovine care se află la distanţe mari de un abator autorizat sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor (şi care din motive foarte bine întemeiate nu au posibilitatea să sacrifice mieii în regim de prestări servicii), au posibilitatea să sacrifice mieii în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale în „Centre de sacrificare miei” autorizate temporar, la solicitarea şi cu asumarea întregii responsabilităţi de către reprezentaţii UAT-urilor care deţin astfel de obiective, cu respectarea strictă a prevederilor legale în vigoare:

1. La nivelul centrului de sacrificare trebuie să fie asigurate facilităţi, astfel încât să fie respectate regulile generale şi speciale de igienă, asigurarea de echipamente de protecţie suficiente pentru personalul care deserveşte centrul, asigurarea condiţiilor de bunăstare a animalelor pe timpul sacrificării şi eliminarea subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman, astfel încât procesul de sacrificare a mieilor să nu compromită siguranţa cărnii şi a organelor obţinute;

2. În centrele de sacrificare vor fi sacrificate numai ovinele identificate şi înregistrate în Baza Naţională de Date (BND);

3. Controlul stării de sănătate al animalelor, respectiv efectuarea examenului ante-mortem şi controlul bunăstării în timpul sacrificării va fi realizat de către un medic veterinar oficial desemnat de către DSVSA;

4.Verificarea respectării regulilor de bunăstare a animalelor în timpul sacrificării se realizează cu asomare obligatorie al fiecărui animal sacrificat;

5. Efectuarea examenului post-mortem al cărnii şi organelor de către medicul veterinar oficial desemnat de către DSVSA;

6. Asigurarea eliminării subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman îşi dirijarea acestora către o unitate de neutralizare a SNCU sub supraveghere sanitară veterinară;

7. Verificarea condiţiilor de depozitare şi comercializare a cărnii de miel;

8. În ceea ce priveşte carnea de miel rezultată din sacrificarea mieilor în centrele de sacrificare, precizăm că aceasta nu poate fi livrată către alte unităţi de vânzare cu amănuntul din domeniul alimentar înregistrate/autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, sacrificarea fiind asigurata cu scopul de a sprijinii consumatorul final pentru a obţine o carne sigură din punct de vedere sanitar veterinar.

9. Sunt obligatorii măsurile specifice de prevenţie privind purtarea măştii, utilizarea substanţelor dezinfectante, asigurarea distanţării sociale obligatorii, configurarea unor trasee pentru circulaţia persoanelor etc. în conformitate cu legislaţia specifică.

Instituţia Prefectului şi DSVSA Alba încurajează şi susţin necondiţionat activitatea crescătorilor de animale din judeţul Alba. Acordăm sprijin în identificarea unor mijloace concrete pentru valorificarea animalelor la nivelul judeţului, respectiv prin colaborarea cu unele UAT-uri care doresc amenajarea de centre colectare animale vii sau baze de achiziţii animale, pentru specia bovină sau ovină, le oferim suportul necesar obţinerii autorizaţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor pentru a putea funcţiona în condiţiile legii.

Totodată trebuie să fim conştienţi cu toţii că nu purtem ignora sub nici o formă pericolul generat de evoluţia pandemiei COVID-19, iar starea de alertă instituită de autorităţi reprezintă răspunsul la o situaţie de urgenţă de amploare şi intensitate deosebită, iar grija noastră supremă înaintea oricăror alte interese este sănătatea şi viaţa tuturor persoanelor, drept urmare trebuie să respectam toate măsurile de distanţare şi igienă personală pentru a împiedica difuzarea acestei maladii.

Biroul de presă al DSVSA Alba