Publicat: 15 Martie, 2012 - 12:40

În săptămână 05 – 11 Martie 2012,  101 104 persoane s-au prezentat la medic cu infecţii respiratorii acute,  numărul acestora fiind în creștere cu aproximativ 3,8% faţă de cel înregistrat în săptamâna precedentă, conform raportului transmis de către Centrul Naţional de Supraveghere a Bolilor Transmisibile la Ministerul Sănătăţii.
În schimb un număr de 20 538 dintre acestea au fost înregistrate cu pneumonii, mai mic cu 2,9% comparativ față de săptămâna precedentă.

Și numarul cazurilor compatibile cu gripa înregistrate la nivel național a fost mai mic comparativ cu cel înregistrat în săptămâna precedentă (112 față de 123) și de 1.9 ori mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a anului trecut (214).

În săptămâna 05 - 11 martie au fost confirmate cu laboratorul 21 cazuri de gripă AH3.

Numărul cazurilor de gripă confirmate de la debutul perioadei de monitorizare (S40 / 2011) și până în prezent este de 216 cazuri cu virus gripal AH3N2 și 3 cazuri de gripă cu virus gripal B.

Pe baza datelor epidemiologice se consideră că, activitatea gripală evoluează cu intensitate medie, cu accente regionale (zona de est, zona de sud și zona central a tării) și focare locale cu cazuri sporadice în restul teritoriului.

Pentru evitarea îmbolnăvirilor, Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei ca, în această perioadă, să asculte sfatul medicilor pentru evitarea îmbolnăvirilor, să nu neglijeze regulile de igienă personală și să respecte un regim de viaţă sănătos.

Măsurile de igienă personală, precum spălarea cu apă şi săpun a mâinilor,   folosirea batistelor  de unică folosință pentru strănut sau tuse sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii. 

În această perioadă, este bine ca, alimentaţia să fie bogată în proteine, legume şi fructe.

De asemenea, persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cronice cardiace și respiratorii, trebuie să evite deplasările și frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele îmbolnăvirii sau a apariţiei complicaţiilor afecţiunilor existente.