Publicat: 17 Februarie, 2016 - 12:31

Stopul Cardio-Respirator este o problemă majoră în incidența cazurilor medicale din București. Pentru anul 2015, Serviciul de Ambulanță București-Ilfov raportează existența unui număr de 2.750 de cazuri de Stop Cardio-Respirator, comparativ cu anul 2014 când au fost înregistrate 2.692 astfel de cazuri. Chiar dacă creșterea nu este mare, gravitatea situației rămâne.

Din perspectiva ratei de reușită la resuscitarea efectuată de către echipajele medicale ale S.A.B.I.F, anul trecut au fost salvate 108 vieți, comparativ cu anul 2014 când doar 59 au fost resuscitate cu succes. Explicația rezidă în timpul de intervenție asupra persoanei intrate în SCR. 'Fiecare minut trecut de la instalarea stopului până la începerea manevrelor de resuscitare scade șansele de supraviețuire cu 10%. Faptul că anul 2015 demonstrează aproape o dublare a vieților salvate în cazuri de SCR este îmbucurător, înseamnă că din ce în ce mai multe persoane își doresc să știe cum să acorde primul ajutor, iar acest lucru cred că i se datorează în mare măsura și programului Există un Erou în fiecare dintre voi, care încurajează persoanele laice să învețe tehnici de prim ajutor pentru a acționa la urgențe de cod roșu și galben din apropierea lor. Avem din ce în ce mai mulți voluntari, oameni minunați care absolvă cursul cu brio, intră în program, primesc alerta cazului apropiat de ei și intervin, fiind un mare ajutor atât pentru echipajele de Ambulanță, cât mai ales pentru pacient', declară doctor Alis Grasu, manager Serviciul de Ambulanță București-Ilfov.

Apelurile bucureștenilor către Serviciul de Ambulanță

432.603 de bucureșteni au solicitat Serviciul de Ambulanță București-Ilfov în decursul anului 2015. Într-un raport emis de S.A.B.IF, din totalul cazurilor, 16.644 au fost încadrate la categoria Cod Roșu—respectiv urgențe care pun viața în pericol (precum stop cardio-respirator, accidente, AVC, etc.). Cazuri de categoria cod galben, adică urgențe care pot deveni ușor cod roșu, au fost în număr de 212.179. Cazurile ușoare, care s-au direcționat către medicii de familie angajați SABIF, au fost în număr de 72.054, și către medicii de familie angajați ai ambulanțelor private au fost în număr de 80.251.

La acestea se adaugă cele 51.475 de transporturi neasistate.

Conform statisticilor Ambulanței București-Ilfov, în anul 2015 la nivelul Capitalei și județului Ilfov, s-au înregistrat 2.750 de cazuri de Stop Cardio-Respirator. 'Rata de succes la nivelul București-Ilfov a fost de 3,92%. Iar această statistică ne vorbește despre cât de gravă este situația. Când spun asta fac referire atât la faptul că prevenția nu este o prioritate pe lista românilor, cât și la faptul că atunci când o persoană intră în SCR, mult prea puțini dintre cei aflați lângă știu să acorde primul ajutor până la sosirea ambulanței', explică doctor Alis Grasu.

110 ani de existență

Anul acesta, Serviciul de Ambulanță împlinește 110 ani de existență. În 1931, Nicolae Minovici teoretizează pentru prima oară în lume 'împingerea actului medical calificat' la locul accidentului. În 1948, o parte din Societatea de Salvare devine Stația de Salvare a Municipiului București. În 1995, Stația de Salvare devine Serviciul de Ambulanță al Municipiului București. În 2009, ia naștere SABIF, prin unirea SAMB cu Serviciul de Ambulanță Ilfov și cu Stația Centrală de Salvare și Transport Aerian.