Publicat: 27 Martie, 2012 - 12:28
Share

Perspectivele pe termen lung relevă o creştere economică a Uniunii Europene mai slabă decât în ultimele două decenii, influenţată de îmbătrânirea populaţiei şi de slaba productivitate, arată un raport al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) referitor la zona euro şi UE.

Slăbiciunile structurale de pe piaţa muncii şi de pe cea a produselor contribuie la productivitatea scăzută, la slaba ocupare a forţei de muncă şi la slaba creştere economică, se arată în raport.

Uniunea Europeană are nevoie de un ambiţios program de reforme structurale şi, pentru a înlătura obstacolele în calea creşterii, este nevoie de o gamă largă de măsuri pentru a spori productivitatea şi rata ocupării forţei de muncă. (...) Consolidarea pieţei unice ar trebui să se afle în centrul politicii UE de acţiuni în vederea impulsionării creşterii, în contextul în care piaţa internă din UE rămâne fragmentată în ceea ce priveşte integrarea comercială şi financiară. Principalele obstacole sunt reglementările pieţelor la nivel naţional şi slaba implementare a actualelor cerinţe privind piaţa unică. Condiţiile pentru afacerile transfrontaliere ar trebui îmbunătăţite, recomandă documentul OCDE.

În contextul schimbărilor demografice în derulare, majoritatea statelor UE se aşteaptă la lipsuri tot mai mari de persoane calificate sau de lucrători în activităţi specializate. Acest lucru poate fi combătut prin o mai bună folosire a populaţiei actuale şi prin oferirea de calificări corespunzătoare. UE ar trebui să dezvolte politici pentru a asigura că migraţia răspunde mai direct nevoilor de pe piaţa muncii, informează OCDE.