Publicat: 2 August, 2012 - 16:12
Share
Curtea Constituţională a amânat decizia până pe 12 Septembrie

Curtea Constituţională a decis că amână orice verdict până pe data de 12 Septembrie, timp în care  Crin Antonescu rămâne preşedinte interimar, iar Birourile judeţene trebuie să verifice listele celor cu drept de vot.

Judecătorii au solicitat Miercuri INS şi MAI date privind listele electorale. Purtătorul de cuvânt al MAI a precizat că ministerul a transmis CCR date potrivit cărora pe liste figurează 18 milioane de alegători, ceea ce ar însemna că scrutinul este invalid. Liderii USL au cerut demiterea lui Traian Băsescu, pe motiv că pragul electoral de 50% plus unu a fost atins, întrucât "numărul real" al alegătorilor ar fi mai mic decât cel de pe liste.

 Judecătorii Curţii Constituţionale erau aşteptaţi să dea astăzi un verdict în ceea ce priveşte validarea sau invalidarea referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Şedinţa a început la ora 9.00. Miercuri, magistraţii au deliberat mai bine de şase ore, fără să ia nicio decizie.

Judecătorii trebuie să tranşeze problema în condiţiile în care datele oficiale prezentate miercuri de Biroul Electoral Central arată că scrutinul nu poate fi validat, întrucât nu întruneşte condiţia stabilită anterior de CCR privind cvorumul de prezenţă de jumătate plus unu din numărul total al alegătorilor înscrişi pe listele electorale permanente.