Publicat: 26 Noiembrie, 2012 - 07:38
Share
Ceva asemanator au mai incercat liberalii in 1992...

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a spus că majoritatea cetăţenilor României optează pentru o republică în care să-şi aleagă prin vot direct reprezentantul, iar această prevedere va figura în noua constituţie a ţării.


"Probabil că (...) o majoritate a cetăţenilor României (...) doreşte în continuare să aibă o formă de stat republicană şi să îl aleagă pe acest reprezentant al naţiunii. Dacă suntem într-o astfel de situaţie, nu putem vorbi nici de o republică parlamentară propriu-zisă, în care preşedintele să fie ales de Parlament. Dacă asta este opţiunea românilor, atunci sigur că ne vom îndrepta către formula agreată de către toţi cetăţenii, şi anume o republică în care rolul Parlamentului trebuie să fie foarte puternic, în care preşedintele să fie ales direct de cetăţeni, să aibă nişte atribuţii, dar foarte clar delimitate, în aşa fel încât să nu existe riscul să alunecăm în cazul unui preşedinte cu apucături speciale, aşa cum s-a întâmplat în anii lui Traian Băsescu, dar în acelaşi timp să nu fie doar un tăietor de panglici", a declarat şeful PNL, Duminică, într-o emisiune la Antena 3.

Crin Antonescu a spus că preferă monarhia constituţională. "Dacă ar fi după mine, dacă eu aş decide singur în chestiunea asta, dacă ar fi mâine un referendum care să mă întrebe dacă vreau republică sau monarhie constituţională, eu aş vota pentru monarhie constituţională. Aş fi gata să pledez într-o dezbatere politică despre avantajele acestei formule. Dacă însă asemenea formulă nu întruneşte consensul sau o majoritate în cadrul spectrului politic sau la cetăţenii României, evident că accept formula republicană şi îmi desfăşor activitatea politică în cadrul ei", a explicat preşedintele PNL, Crin Antonescu.

In 1992, liberalii au avut nastrusnica idee de a-l propune candidat la presedintie pe regele Mihai. Acesta a refuzat oferta delegatiei care l-a contactat la Versoix, iar PNL a mers in alegeri fara candidat la presedintie. Rezultatul: PNL n-a trecut pragul electoral pentru a acc3ede in Parlament, unde nu a revenit decat in 1996, sub umbrela Conventiei Democratice condusa de taranisti.