17 august 2022

Cristian Buşoi: Portugalia poate fi un exemplu pentru România în ceea ce priveşte energia regenerabilă

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Am condus delegaţia Comisiei pentru Industrie, Cercetare şi Energie (ITRE) din Parlamentul European, în prima zi a misiunii oficiale în Portugalia. Împreună cu colegii mei din ITRE ne-am întâlnit cu oficiali la nivel înalt din Guvernul Portugaliei, dar şi cu reprezentanţii mediului de afaceri.

Portugalia este prima ţară, care s-a angajat încă din 2016 să atingă neutralitatea climatică şi care a adoptat, în 2020, Strategia naţională pentru hidrogen verde.

Experienţa Portugaliei este extrem de importantă şi va fi de un real folos în drumul pe care îl vom creiona în viitorul apropiat. Portugalia are şi una dintre cele mai eficiente legislaţii pentru investiţiile în sursele de energie regenerabilă, în special eoliene, iar România se poate inspira din aceasta.

Folosirea pe scară largă a energiei regenerabile şi exporturile de hidrogen din Portugalia spre centrele de consum din Europa au fost subiecte pe agenda discuţiilor cu oficialii portughezi. Am fost bucuros să constat cât de rapid acţionează Portugalia pentru rezolvarea problemelor de mediu, atingerea obiectivelor privind neutralitatea climatică şi, foarte important, pentru independenţa energetică a UE.

Cercetare şi inovarea sunt domenii în care Portugalia investeşte constant datorită Programelor europene care susţin aceste domenii. Am discutat pe larg cu fostul comisar pentru Cercetare şi Inovare, Carlos Moedas, despre nevoia continuă de finanţare a cercetării în special în domeniile cheie: energie, sănătate, transporturi, infrastructură şi despre nevoia susţinerii ferme a colaborării dintre cercetătorii şi oamenii de ştiinţă, pentru a răspunde provocărilor momentului.

Cristian Buşoi, preşedintele Comisiei ITRE din Parlamentul European

Sursa foto: Twitter